НЧ „Надежда 1869" във Велико Търново стартира проект за старопечатния фонд

10838
НЧ „Надежда 1869" във Велико Търново стартира проект за старопечатния фонд
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Народно читалище ,,Надежда 1869" – Велико Търново в партньорство с регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков“ стартират изпълнението на проекта „Цифрово представяне и съхраняване културното наследство от старопечатен фонд и историческия салон на НЧ Надежда 1869“ по програмата „Културно наследство“, модул „Съхранение и популяризиране на културно наследство“, финансирана от национален фонд „Култура“ при министерството на културата. Началната пресконференция се състоя при домакинството на регионалната библиотека с участието на председателя на Управителния съвет на читалищното настоятелство и ръководител на проекта арх. Донка Колева, представители на проектния екип, целевите групи и крайни ползватели.

 „Целта на проекта е да представи пред широката общественост богатството на старопечатния фонд на народно читалище „Надежда 1869“. Избраната тема е „Българско образование до Освобождението 1878 г.“. Обръщаме внимание и на историческия театрален салон на читалището, тъй като там са се провели три народни събрания и цар Фердинанд е положил клетва.“, изтъкна Ивелина Митева, библиотекар и основен двигател на проекта.

Калоян Здравков – експерт по проекта и завеждащ отдел „Информационни технологии“ в регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ подчерта, че библиотеката е избрана като партньор предвид сериозната експертиза в областта на дигитализацията и дигиталния център, с който разполага – един от най-модерните в обществените библиотеки в рамките на страната.

Проектът надгражда постигнатото по програмата БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, по която през 2007 г. е създаден специализирания център „Север+“. По думите на Калоян Здравков дигиталната библиотека „Север+“ обхваща голяма част от възрожденската старопечатна литература на Централна Северна България, вкл. читалищна библиотека „Зора“ от Сливен. „Фондовете са богати и се получи интересна библиотека. Продължаваме да я развиваме непрекъснато. Тя е свободно достъпна в Интернет. Ползите от настощия проект ще бъдат освен в дигитализирането на уникалните издания от библиотеката на читалище ,,Надежда 1869", но и в открития достъп на световната общност до тях, който ще бъде безплатен за всички.“ – отбеляза г-н Здравков и допълни, че специалистите на читалището ще бъдат обучени да изготвят метаданни за книгите и да ги въвеждат в дигиталната библиотека.

Бисера Дживодерова, библиотекарка в читалищната библиотека, представи Старопечатния фонд. Той съдържа 12 много стари заглавия, между които и най-старата книга на читалище ,,Надежда 1869" -  Служебен миней, отпечатан през 1588 г. във Венеция. До 1878 г. има 213 стари книги, 18 заглавия на вестници и 13 заглавия на списания. Общо се събират 256 заглавия в Старопечатния фонд, сред които Всеобща география за деца от Иван Богоров, Естествена история от Васил Берон, Българска граматика от Неофит Рилски. Съхранени са и книги на Иларион Макариополски, Константин Фотинов, Кръстю Пишурка, Найден Геров и Сава Доброплодни. От тях, 78 издания на стари учебници и речници ще бъдат дигитализирани.

Арх. Донка Колева подчерта, че наред с книжното богатство, което имаме, с уникални екземпляри от нашата културна памет, ще бъде популяризиран и театралния салон, който е обявен за исторически паметник на културата с национално значение. „Идеята е в сайта на нашето читалище да публикуваме клип с историята на салона, с връзка за достъп и от сайта на Север+. Книгите, които ще бъдат дигитализирани, ще бъдат обгрижвани и за тяхното физическо състояние, като ще бъдат обработени със съответните химически препарати и съхранени в метални кутии.“ – поясни арх. Колева и обобщи, че в проекта са обхванати всички важни моменти и дейности, които съпътстват съхраняването на културното наследство – изучаване, опазване, популяризиране, включване на младите хора.

Историкът и изследовател на Търново Павлина Владева сподели, че с огромно вълнение се докосва до книгите, на които автори са наши съграждани, напр. Кънчо Кесаров, който пише първата  „Българска сметница“ (1859) и първата „Читанка за народните училища“ (1869), посветена на синовете му Кесар и Тодор, и д-р Васил Берон, който е котленец, но свързва живота си с Търново и прави първия учебник по „Естествена история“ (1870). Тя  предложи да се правят изложби, за да може да се докоснат повече хора до това книжовно богатство на нашия град.

В екипа на проекта участват и секретарят на читалището Стефан Кинов – координатор, Ивелина Митева – организатор, библиографски описания и метаданни, проучвателите Павлина Владева – Българско Възраждане и доц. д-р Живка Радева – с научни интереси в областта на книгознанието и библиотекознанието, преподавател във Великотърновския университет, Бисера Дживодерова – библиографски описания и метаданни, специалистите - дигитализатори Таня Здравкова, Станислав Симов и Красимир Витанов.

Проектът предлага опазване, популяризиране на знания и подобряване на достъпа чрез дигитални технологии до специализираните колекции на Старопечатния фонд от 1588 до 1878 година и историческия театрален салон на НЧ „Надежда 1869“ с първия надпис „Съединението прави силата“, който е национална ценност. Те ще бъдат включени в културната съкровищница „Север+“, рубрика „Старопечатен фонд“ и уебсайта на читалището

В рамките на проекта ще бъдат организирани два дни на отворените врати в Дигиталния център, за които са избрани знакови дати за българската култура и образование  – деня на народните будители на 1 ноември 2019 г. и 24 май 2020 г.

Oтпуснатата сума за изпълнението на проекта е 9250 лв. Дейностите ще се реализират в град Велико Търново в периода от 01.07.2019 г. до 30.06.2020 г. Те са добра възможност за развитие на народно читалище ,,Надежда-1869" – Велико Търново, което през тази година навърши 150 години от основаването си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com