НА ЖИВОВойната в Украйна

Не бива Вежди Рашидов да е основен посланик за Шенген - говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

12993

"България и Румъния не са дорасли за Шенген", заяви австрийският канцлер. Така държавите, които не са съгласни с нашето членство в Шенгенското пространство се увеличават с още една. Това се случва на фона на преминаващи с по 200 км/ч коли с мигранти през страната, инцидент след инцидент с полицаи и искането на вътрешния министър за законови промени срещу каналджиите.

1. Може ли България да бъде надеждна външна граница на ЕС?

2. Може ли мигрантската вълна да се овладее?

3. Проблем само на България ли са бежанците?

Тези теми коментираме в Студио Actualno с Милен Керемедчиев, бивш зам.-външен министър

По темата за външната ни политика и поведението на страната ни към държавите, които отхвърлят нашето присъединяване към Шенгенското пространство, Керемедчиев коментира така:

"Не смятам, че господин Рашидов трябва да изнесе основната тежест да се комуникира със страните, които имат проблем с България и Румъния в Шенгенското пространство. Според мен много спешно трябва да се проведат срещи на ниво министър-председатели, на външни министри, министър на вътрешните работи, много сериозна разяснителна кампания. Ние имаме същото поведение, когато преговаряхме със Северна Македония - държахме се като разсърдени деца: "Това е нашата позиция, ако я приемате - приемате!". Трябва ни много порактивна политика, защото нашите европейски партньори не ни разбират".

Според него в стрната ни също има нужда от разяснителна кампания за членството ни в Шенген: "Бях шокиран от проучване на общественото мнение в България, което показа, че 34% от българските граждани са против влизането на България в Шенген. Това наистина за мен е непонятно. Значи ние имаме първо да си свършим домашното в собствената си градина, да направим една мащабна кампания и да разясним на българите ползите от членство в Шенген и след това да се обърнем вече към нашите европейски партньори", обобщи още бившият зам.-външен министър.

"И България, и Европа имахме доста сбъркана политика по опазване на външните граници, разчитайки само на Турция да ни пази. При предните мигрански вълни се молехме на Турция да отклонява мигранти от границите ни. Гърция подходи по друг начин - те изградиха изключително тежко и скъпо преградно съоръжение, със средства от Европа и разположиха допълнителни части. В момента границата Турция - Гърция е на практика непробиваема.

Основната критика към нас е борбата с организираната престъпност и върховенството на закона. Това са основните теми, които се предъвкват вече 12 години. Компплексен е въпросът. Трябва да има много сериозно преградно средство", обобщи Керемедчиев.

Мнението му за гласуването на евродепутатите на БСП "против" относно резолюцията, в която ЕП определя Русия като "държава, спонсор на тероризма" вижте във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интервю

Летящ обект над Хавай, "мече"...
"Пътят и Салих": Един голям човек...
„Отговорите“: С Радослав Бимбалов,...
Ръководството на БСП стигна до...
МЕТА не може да се справи с тролските...
Кметът на Димитровград: Заради...
Защо БСП и Костадинов не почетоха...
Възможно е да се отложи приемането...
Как да защитим парите си при несигурност...
Можем ли да намалим емисиитe без...
Валери Йорданов: "Шекспир като...
Борислав Сандов: Широко дясно...

Последни новини