Не допускайте тази грешка при зазимяване на розите

6632
Не допускайте тази грешка при зазимяване на розите
Снимка: iStock

Необходимо е да се подготви за зимата не само почвата в градината, но и на първо място растенията, които остават за зимата. Най-важното е да можете да ги предпазите от замръзване, да ги предпазите от ветровете, да укрепите имунитета на растенията и за предпочитане да предотвратите развитието на гъбички и болести.

Основни грешки при зазимяване на розите

1. Никога не трябва да се опитвате да правите всичко предварително: отрежете рози, покрийте ги. Това трябва да стане едва след първите минусови температури. Като цяло розите са доста устойчиви на замръзване култури, много хора изобщо не ги покриват за зимата. Но аз го правя през цялото време.

Ако подрежете храстите твърде рано, когато навън е още топло, розите може да започнат да пускат нови издънки. Което от своя страна няма да издържи наближаващите студове и розата ще умре.

По същата причина не покривайте храстите твърде рано: отново розите могат да започнат да растат. В допълнение, под покриващия материал храстите могат да започнат да се затоплят. А това може да предизвика развитието на гъбични заболявания.

Дори през зимата цветята в дома ви няма да спрат да растат и да цъфтят, ако ги напръскате с това

2. Ако започнете да подготвяте катерещи рози за зимата твърде късно, започнете да ги огъвате към земята, когато навън вече е мразовито, стъблата може просто да се счупят. Защото губят своята еластичност и стават много крехки.

3. Не режете розите твърде късо. Възстановяването на катерене и пръскане на рози след такава процедура ще отнеме твърде много време и може изобщо да не цъфти през следващия сезон. През есента премахваме само болните и повредени леторасти, а също и съкращаване на младите издънки до стара дървесина.

6 стайни растения, които цъфтят като луди през зимата

4. Не забравяйте да напръскате розите. Но това трябва да се прави само при сухо време. В допълнение, окапването ще бъде погрешно по този начин: изгребване на земята около храста по-близо до стъблото. В този случай можете да изложите корените и растението ще замръзне. Винаги използвайте почва от други легла за хълмиране, смесва се с торф и изсипвате няколко кофи от тази смес под храста.

5. Не мулчирайте розите с паднали листа. И от самите храсти трябва да премахнете всички листа и пъпки. Вредителите могат да останат в тях през зимата. За да не започне пролетта с борбата срещу болести, инфекции и вредители, не забравяйте да унищожите всичките им места за „хибернация“ през есента. Листата могат да бъдат изгорени или компостирани, ако сте сигурни, че са здрави.

Не правете тези грешки, подгответе розите навреме и правилно. И тогава те ще ви радват с красотата си през целия следващ сезон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com