Не е нужно да сте градинари – петунията се отглежда лесно

4322

Петунията е едно от най-разпространените цветя за отглеждане у нас. Те са красиви, лесни за поддържане и създават уют и цветна обстановка както на терасата, така и в градината. Наименованието му произхожда от бразилската дума за тютюн - petun, поради близката им прилика във външния вид.

Петунията е едногодишно растение от рода Картофови. Цъфтежът на цветовете е от май до късната есен, като можем да го открием в най-различни цветови варианти. 

Ако все пак досега не сте имали петуния в колекцията си цветя, днес ви представяме няколко лесни стъпки и съвети за отглеждането й.

Тези цветя не са КАПРИЗНИ и са много лесни за отглеждане

Засаждане

Петунията може да се сади както от семена, така и от резници. При засаждане от семена използвайте лека, но обогатена почва. Дръжте растенията на закрито в студените месеци от януари до април. Засадете семената на по-голямо разстояние между тях. Не е необходимо дълбоко заравяне, само леко притиснете семето към почвата. 

Засаждане с резници се използва най-вече при каскадните сортове. Трябва да се поливат редовно и да се обогатяват с хранителни елементи, както и да си набавят необходимата слънчева светлина. 

Специалистите градинари съветват да засаждате растението в самополивни саксии. По този начин ще се изгради стабилна коренова система и цветето няма опасност да остане дехидратирано.

Наторяване

Една седмица след като сте засадили петунията си, трябва да я подхраните. След това в периода от засаждането до август се наторяват и обогатяват с хранителни елементи на всеки 7-10 дни. Имайте предвид, че се препоръчва използването на комплексни торове. Избягвайте неизгнил тор или азотен тор, тъй като те потискат цъфтежа на петунията.

6 цветя, които ще парфюмират дома ви

Поливане

Поливането на засадената петуния става чрез поставяне на вода в подложката на саксията или с помощта на спрей бутилка. Водата е добре да е с температура около 21-22 градуса. Цветовете поникват за около седмица, а младите растения трябва да пикирате до 2 пъти, като до този момент сте ги отглеждали в саксия, не по-голяма от 8-9 см.

За цветовете

Ако искате да се радвате на здрава и красива петуния, трябва да й подсигурите достатъчно влага и слънчева светлина. Обикновено всички плодородни почви са подходящи за растението, но особено предпочита глинеста или песъчлива. При кисела почва добавете малко вар.

Както вече споменахме, цветовете се появяват от май до късна есен, като най-известните видове петунии за отглеждане в домашния условия са:

Съществуват и много хибридни варианти на белите и виолетовите петунии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Градинарство

Цветята ви са започнали да загиват?...
Как е правилно да се полива мушкатото...
Защо през декември хитрите градинари...
Закъснявате със сеитбата на домати...
Никога не слагайте саксията с...
Зазимяването на петуниите ще...
Дървото на парите ще цъфти дори...
Опитните градинари винаги правят...
Защо листата на орхидеята пожълтяват...
Опитните градинари садят подправки...
8 грешки при засяване на моркови,...
Опитните градинари не забравят...

Последни новини