"Не на капитулацията": В Белград протестираха срещу мирния план за Косово (ВИДЕО)

1670
"Не на капитулацията": В Белград протестираха срещу мирния план за Косово (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay

Няколко хиляди души протестираха тази вечер в Белград срещу плана за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. Демонстрацията е в навечерието на новия кръг от преговори на високо равнище по него в Скопие, предаде АФП.

Сръбският президент Александър Вучич и косовският министър-председател Албин Курти ще проведат разговори на среща утре в Република Северна Македония, която ще бъде председателствана от ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел.

Косовският президент: Западните Балкани очакват положителен резултат от срещата в Охрид

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че очаква положителен резултат от утрешната среща в Охрид между премиера Албин Курти и презид...

Преговорите ще се съсредоточат върху това как да се изпълни споразумението от 11 точки, което ЕС представи, за да помогне да се сложи край на десетилетията на вражда между Сърбия и нейната бивша провинция, която обяви независимост през 2008 г.

Според фотограф на АФП около 4000 души са се събрали в петък вечерта пред катедралата "Свети Сава" в центъра на Белград, след което са тръгнали на шествие към президентството. "Не на капитулацията!", гласеше огромен плакат, носен от протестиращите. "Този план, който ни е представен като компромис, води директно до създаването на "Велика Албания", заяви пред множеството Милица Джурджевич Стаменковски, ръководител на ултранационалистическата група "Заветници".

Подобно на други оратори, тя разкритикува политиката на Вучич по този въпрос. "Призоваваме го да отхвърли всичко утре в Охрид. Този ултиматум... това не е споразумение, а предателство". Множеството скандираше "Предателство!" и "Да живее Путин!", предаде БГНЕС.

Напрежението между Сърбия и Косово, чието население от 1,8 млн. души е предимно от етнически албанци, все още е преобладаващо близо 25 години след войната между етнически албански бунтовници и сръбски сили. Сърбия все още отказва да признае независимостта на Косово, а между местните власти и сръбското малцинство в Косово избухват размирици. Последните разговори се проведоха след месеци на дипломатически совалки за прокарване на плана на ЕС, подкрепен от САЩ и всички 27 лидери от блока.

Бившият сръбски президент Борис Тадич: Сърбия върви към ЕС

"Китай се превръща в глобална сила и ние искаме да бъдем страдегически партньор на тези сили. Аз съм президентът подписал стратегическо...

Срещата утре се провежда, след като двете страни не успяха да постигнат споразумение миналия месец в Брюксел, където бе представен мирният план. Оттогава Курти и Вучич си размениха реплики, настоявайки, че все още не са решени много въпроси, които биха попречили на постигането на споразумение.

В четвъртък Борел призова двамата лидери да покажат "смелост" на новите разговори и да се споразумеят как да приложат плана. Нормализирането на връзките между двете страни е "важна стъпка" към постигането на целите им за присъединяване към ЕС един ден, написа той в блога си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com