НЕ на ужаса българи срещу българи на бойното поле в Украйна заради Путин

9595
НЕ на ужаса българи срещу българи на бойното поле в Украйна заради Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Идеята на руския президент Владимир Путин за "частична мобилизация" може да засегне и българите с двойно гражданство. Тоест, нашите сънародници, които в момента живеят там и имат и руски паспорт, подлежат на въпросната мобилизация.

Това би било повече от ужасно, но е напълно възможно. Оказва се, че докато се намират на територията на Русия, е доминиращ техният руски паспорт. Те имат военни задължения към тази страна. А с даването на руски паспорт им се връчва и военна книжка.

За такава възможност се говори от самото начало на руската агресия в Украйна, но вече е кристално ясно, че нашите хора могат да станат пушечно месо в амбициите на Путин. Вярвам, че той греши - те ще се възпротивят, ще се включат в протестите и няма да се бият срещу Украйна.

Какво прави България обаче? Освен обясненията на служебния външен министър Николай Милков по въпроса, за които си знаем как стоят нещата, нямаме никаква реакция, нито пък подготовка за такъв вариант. И оставяме нашите хора там да чакат като заколение своите призовки. Нашата държава, представете си, дори няма точна статистика колко са българските граждани на територията на Русия. Пак според външния ни министър - "не са много". Той поясни и още нещо - че засега в посолството ни в Москва не са постъпвали искания за евакуация от българи.

Какво всъщност може да се направи? Не много, защото от руското гражданство едва ли можеш да се откажеш в спешен порядък, за да се прибереш в България. Обаче хората, които имат само български паспорт, винаги могат да се приберат. Другите също имат право да се махнат от там. Въпросът е при недостига на самолетни билети дали това изобщо е възможно? И дали българската държава има адекватен на ситуацията план за тяхното спасяване?

Казусът никак не е прост, защото от една страна България не признава резултатите от референдумите в контролираните от руските сили украински области Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка.

"Става дума за референдуми, които ние не можем да признаем като резултат и не ги считаме за правно обвързващи. Считаме, че те са организирани в ненормални условия, в условията на окупация на част от територията на Украйна, такава, каквато ние подкрепяме", каза външният министър.

Тоест, като държава ние отсега сме против анексирането им. Е, как тогава наши граждани ще идат да воюват за това анексиране?

В свои интервюта водачи на български общности от Украйна отдавна съобщиха, че се включват във войната, веднага щом бъдат призовани. Разбира се, само тези от тях, които имат украински паспорти, а те повечето имат, защото са родени и израснали в Украйна.

И срещу тях на фронта, представете си, мобилизирани от Путин българи с двойно гражданство. Българи срещу българи! Нашата държава не бива да допуска това. Все още е възможно с различни механизми да се предотврати това безумие.

Успокоително е поне, че българските власти са осигурили начини за прибиране на студентите ни от Русия - не е малко и трябва да се отчете все пак, че поне това е предвидено и разчертано.

Ако европейските санкции бъдат разширени, българската позиция трябва да стане още по-твърда и решителна. Вече показахме на украинците, че са добре дошли у нас. Нека да покажем същото и на нашите сънародници.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com