Не само котките имат девет живота: Жена "умира" 10 пъти за 19 години

5746
Не само котките имат девет живота: Жена "умира" 10 пъти за 19 години
Снимка: Thinkstock

Не само котките имат девет живота! 63-годишна майка със сърдечно заболяване технически е умирала 10 пъти за 19 години - но все още е жива.

63-годишната пенсионирана учителка от САЩ страда от хипертрофична кардиомиопатия (ХКМ) - заболяване на сърдечния мускул, от което страда един на всеки 500 американци и британци. Когато през 2003 г. медиците я диагностицират, тя е снабдена с имплантируем кардиовертер дефибрилатор (ICD) - устройство, което стартира сърцето, ако то спре да бие. Обикновено то се използва само веднъж в живота на пациента, ако изобщо се използва. Но неидентифицираната жена от Дулут в Минесота е била спасявана 10 пъти в продължение на 19 години. При един от случаите сърцето ѝ спира да бие за 18 секунди, съобщава „Дейли Мейл“.

Лекарите от медицинския център "Тъфтс" в Бостън, Масачузетс, заявиха, че нейният случай показва "силата и издръжливостта на устройствата" за запазване на живота.

На датския футболист Кристиан Ериксен беше поставен ICD, след като той припадна, когато сърцето му спря да бие за пет минути по време на мач от Европейското първенство срещу Финландия през май миналата година. 

Основните симптоми са задух, болка в гърдите, сърцебиене и световъртеж. Повечето страдащи имат малко или никакви симптоми и водят нормален живот. Малка група от тях обаче са изложени на риск от развитие на животозастрашаваща аритмия - необичаен сърдечен ритъм, който може да доведе до внезапно спиране на сърцето - и така са изложени на риск от смърт. Стресът, физическото натоварване, кофеинът или други лекарства могат да бъдат отключващи фактори.

ХКМ е била най-честата причина за внезапна смърт, но въвеждането на ICD е довело до драстично намаляване на този процент.

В публикация в The American Journal of Cardiology лекарите описват случая като "екстремен пример" за силата на малките апарати, които са с размерите на кибритена кутийка.

Медиците от медицинския център "Тъфтс", ръководени от кардиолога д-р Бари Марон, диагностицират пациентката с ХКМ през юли 2003 г., когато тя е на 44 години. След като заболяването е открито при сина ѝ, тя е насочена за сканиране, което разкрива, че части от сърцето ѝ са два пъти по-дебели, отколкото трябва да бъдат. Въпреки че диагнозата е поставена рано, тя е била изложена на риск от внезапна смърт, тъй като двамата ѝ братя са починали от това заболяване, когато са били само на 20 и 34 години. Затова през август 2003 г. ѝ е имплантиран ICD. Той се поставя хирургически под кожата, обикновено в пространството точно под ключицата. Тънки проводници свързват ICD със сърцето, където той постоянно проверява сърдечната честота и ритъм. Ако ICD забележи опасен сърдечен ритъм, той изпраща поредица от електрически импулси с ниско напрежение и бърза скорост, за да се опита да коригира сърдечния ритъм. В екстремни случаи той действа като дефибрилатор, изпращайки силни електрически удари, за да накара сърцето да забие отново.

През следващите 19 години пациентката е претърпяла 10 пъти животозастрашаваща камерна фибрилация - нередовен сърдечен ритъм. Първият инцидент е само 17 месеца след поставянето на устройството. В пет случая жената е спяла. Не е ясно дали е забелязала това, но повечето пациенти не го забелязват. По време на събитията тя е губила съзнание, когато това се е случвало. 

Данните, събрани от ICD, показват, че сърцето ѝ е спряло да бие в продължение на 18 секунди - смята се, че това е най-дългата продължителност - по време на деветото ѝ преживяване, близко до смъртта, което се е случило в 4:00 часа сутринта. Устройството е дало шок на сърцето ѝ, възстановявайки нормалния му ритъм. Сърцебиенето трябва да се възстанови в рамките на три минути, за да се предотврати смъртта.

Лекарите пишат: "Този уникален случай подчертава силата и дълготрайността на ICD за запазване на живота при пациенти с ХКМ. При нашата пациентка ICD наистина показа постоянна надеждност в продължение на почти две десетилетия“.

Те съобщават, че случаят е "особено впечатляващ", тъй като само една трета от пациентите се нуждаят от ICD повече от веднъж през живота си. Дори и тогава мнозинството от тях преживяват само един до три близки до смъртта случая. Ето защо преживяването на 10 независими интервенции на устройството е изключително и вероятно няма прецедент в практиката на ХКМ, добавят медиците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньора им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com