Неандерталци напълнили пещерата си с черепи и учените не знаят защо

5638
Неандерталци напълнили пещерата си с черепи и учените не знаят защо
Снимка: Baquedano et al. / Nature Human Behaviour 2023

Група неандерталци, живели в Централна Испания, напълнили пещерата си с черепи на степни носорози и други големи бозайници, вероятно с някаква мистериозна символна цел. Описвайки впечатляващата колекция от черепи в ново изследване, учените казват, че откритието може да хвърли малко светлина върху странния духовен свят на нашите изчезнали братовчеди.

Въпреки че в миналото са открити много неандерталски пещери, почти всички доказателства, открити в тези обиталища, са свързани с дейности като лов или изработка на инструменти. Според авторите на новото изследване „към днешна дата в неандерталските археологически записи не е идентифицирано място, свързано изключително със символна дейност“.

Но докато провеждали разкопки в пещера, известна като Куева Дес-Кубиерта, археолозите се натъкнали на 35 големи животински черепа с дълги рога. Те включвали 28 черепа от едрър рогат добитък, като бизони и зубри, пет елена и два носорога. Неандерталски зъби и инструменти, открити наблизо, показват, че древните хора са живели в пещерата заедно с колекцията от черепи, пише IFLSсience.

Baquedano et al. / Nature Human Behaviour, 2023

Откритието в пещерата е много необичайно и съвременните ловци-събирачи рядко носят главите на плячката си обратно в лагера поради теглото им и липсата на месо. Според изследователите внасянето в пещерата на черепи, а не на други части от труповете с по-голям хранителен интерес, изглежда, е било умишлено и не е било свързано с препитанието. „По-скоро изглежда по-свързано с тяхната символна употреба“, казват учените.

Тази идея се подкрепя от факта, че много малко животински зъби или фрагментирани кости са открити в пещерата, което показва, че животните са били убити другаде и че само отрязаните им глави са били внесени вътре. И все пак, тъй като в никоя друга неандерталска пещера не са намерени такива скривалища на черепи, изследователите не могат да обяснят защо тази конкретна група е имала такава странна практика. Доколкото е известно, неандерталците не са извършвали никакви ритуали с животински черепи.

Рогата на всички черепи са непокътнати, което кара изследователите да предполагат, че може да са били ловни трофеи. „Въпреки това не може да се изключат и други интерпретации, като например връзка с ритуала и огъня […] някакъв израз на символичната връзка между неандерталците и естествения свят или някакъв вид инициационен ритуал или магия за умилостивяване“, заключават те.

Каквото и да са правили с тези стари глави, изглежда неандерталците от Куева Дес-Кубиерта са поддържали традицията доста време, тъй като животинските черепи са открити в цял слой утайки, натрупването на който би отнело много години. „[Това] показва, че неандерталските обитатели на мястото са повтаряли един и същи тип поведение за дълъг период от време (години, десетилетия, векове или дори хилядолетия)“, пишат авторите.

Такова продължително трупане на черепи „предполага предаването на тази традиция между поколенията, което би било в съответствие с тълкуването ѝ като културен феномен“.

Изследването е публикувано в списание Nature Human Behavior.

ОЩЕ: Любов, а не война погубила неандерталците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com