НА ЖИВОВойната в Украйна

Недоволство зрее сред ректорите, заради акредитацията на университетите

1509

Сериозно недоволство се трупа в университетски среди към Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА). Критиките са по две линии - ректори са недоволни от оценките си, получени в резултат на новия начин на акредитация, а други се оплакват, че НАОА не акредитира съвместните им програми по големия европроект за модернизация на вузовете, поради което те не могат да ги започнат. По този повод предстои и изслушване на ръководството на агенцията пред депутатите от просветната парламентарна комисия, пише вестник "Сега".

С промени в закона за висшето образование от 2020 г. акредитацията на университетите се осъществява по различен начин - освен, че се прави по облекчени процедури, тя вече се провежда едновременно за дадено професионално направление във всички университети, които го предлагат, вместо поотделно. Идеята е да се постигне по-ясна диференциация на качеството на обучение в отделните висши училища, защото, както е известно, оценката на всички вузове е приблизително еднаква - между 8, 9 и 10 по десетобалната система.

Изглежда обаче новостите не са отстранили досегашните дефицити, напротив - довели са до изкривявания, при които несвойствено за дадено висше учебно заведение направление се казва доста по-добро от друго, предлагано в специализиран именно във въпросното направление вуз с дългогодишен опит. Основният упрек и в момента е, че висшите училища продължават да бъдат оценявани от своите конкуренти. Експертните групи и постоянните комисии в НАОА, които реално правят оценките на вузовете, се състоят от представители на различните университети, като в тях преобладават тези на големите университети, докато малките остават непредставени и съответно ощетени.

Сред тях е например Аграрният университет в Пловдив, който вече е завел дело в Административния съд в Пловдив за необоснован и немотивиран акт на НАОА, разказаха източници на "Сега". Става дума за това, че оценката на висшето училище в направление "растениевъдство" е намалена спрямо миналогодишната, въпреки че то е лидер в това направление, за разлика от други университети - например последният в класацията ТУ-Варна, при който растениевъдството е получило по-висока оценка от последната акредитация.

Друг пример идва от Югозападния университет, който е получил по-висока акредитационна оценка в направление "обществено здраве", въпреки че има една-единствена база - Благоевградската болница, отколкото чисто специализирани медицински университети.

ОЩЕ: Ректори си повишиха с 50-60% заплатите само за година

България не фигурира в топ 1000 на световните университети

Нито един университет от България не фигурира в топ 1000 на световните университети, това стана ясно от световната класация Times Highe...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Образование

Студентите по икономика от Варна...
Държавата възложи промени в образованието...
Интензивен курс по БЕЛ и пробни...
България е на първите места в Европа...
Окончателно: Ще има безплатни...
Близо 100 хил. ученици ще получат...
Решено: Болничен за някои родители...
Учителите в протестна готовност,...
От днес: Учениците от област Пловдив...
Идея: Финансови глоби за родители,...
28 професионални гимназии стават...
Експерти по комуникации учиха...

Последни новини