Неизвестна древна цивилизация построила подводен „швейцарски Стоунхендж“

5935
Неизвестна древна цивилизация построила подводен „швейцарски Стоунхендж“
Снимка: стопкадър / The Neutronium Alchemist / YouTube

Европейски археолози направиха необичайна находка. На дъното на европейското езерото Констанс (френското наименование на езерото, известно като Бодензее или Боденското езеро) изследователите откриха двеста каменни структури. Те са датирани от каменната ера. Езерото Констанс се намира на границата между Швейцария, Германия и Австрия.

През 2015 г. около 170 керна (създадени от човека купчини камъни) са открити в южната част на езерото Констанс, разположени на около 300 метра от брега, на дълбочина под 5 метра. Десетките каменни купчини образуват 10-километров подводен елемент. Изследване от 2021 г. показва, че тези структури не са създадени от естествени процеси, но досега учените не могат да разберат кой точно ги е построил. Скорошни изследвания обаче предоставят по-добро разбиране на историята на мястото, пише IFL Science.

Откритата забележителност на дъното на езерото е по-известна като „швейцарския Стоунхендж“. Смята се, че този паметник е създаден през неолита. Каменните съоръжения датират отпреди 5500 години. Някога те са били разположени на сушата, но с течение на времето са отишли ​​под водата поради климатични промени, които са повишили нивото на езерото с 3 – 5 метра.

Урс Лойзингер, изследовател от Музея по археология на кантона Тургау, казва пред IFLScience, че през последните седмици е имало експедиция до подводния обект, която е направила редица нови открития. Сред тях са няколко дървени купчини под камъните, които са маркирани с резки от каменна брадва.

Предишни проучвания на езерото Констанс са разкрили редица потънали наколни жилища, датиращи от епохата на неолита. Според Лойзингер новооткритите кернове може да са били построени от хората, живели в тези наколни жилища. Смята се, че наколните къщи датират от около 3500 г. пр.н.е., точно като керновете.

Предишни проучвания на морското дъно са идентифицирали няколко потопени неолитни селища. Възможно е керновете да са изградени от хората, живели там.

Доказването на връзката между камъните и жилищата обаче е изключително трудно, тъй като изследователите не знаят почти нищо за това кой е обитавал този район през неолита. Въпреки че се знае малко за сградите, в които са живели, тяхната култура, хранене, вярвания и начин на живот остават пълна мистерия.

„Все още не знаем защо неолитните наколни обитатели са построили тази 10-километрова структура с около 170 керна по южния бряг на езерото Констанс – казва Лойзингер. – Капани за риболов, отбранителна система, разчистване на нивите, култово съоръжение, погребална структура, астрономически календар – кой знае?!“

ОЩЕ: Къщи на повече от 5000 години са открити в Китай

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Голямо земетресение: САЩ чакат част от разлома Сан Андреас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно