НА ЖИВОВойната в Украйна

Неотложни мерки за зимния сезон обсъдиха в Боровец със зам.-министъра на туризма

1015

Неотложни мерки и действия за подготовката на зимния сезон обсъдиха в Боровец зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, местната власт, бизнесът и другите отговорни институции, съобщиха от община Самоков.

По думите на Георгиева българският туризъм се възстановява с бързи темпове след пандемията. Очаква се силен сезон и е важно да се осигури безпрепятственото му протичане, като се обезпечи сигурността на туристите и не се допускат нарушения на обществения ред и извършване на престъпления.

„За целта е необходимо командироването на допълнителни сили на реда за Боровец. Става дума за 60 служители от управления в страната и още 6 чуждестранни колеги от Румъния, а за Банско се предвиждат и гръцки полицаи. Все още не е решен въпросът с тяхното настаняване и изхранване“, заявиха от Дирекция „Национална полиция“, за което очакват подкрепа от страна на бизнеса.

Засилено полицейско присъствие ще бъде осигурено от 20-ти декември. Активна подготовка за работа при зимни условия извършват от „Пожарна безопасност и защита на населението“. Провеждат се срещи с кметове по места, тур оператори, представители на бизнеса.

„Акцентирано беше на тревожните данни от статистиката от миналия сезон, когато са регистрирани голям брой пожари вследствие на късо съединение, неправилно ползване на уреди и небрежност при палене огън на открито“, посочиха от местната администрация.

От БАБХ обърнали внимание на работата на временните търговски обекти, които често не отговаряли на нормативните изисквания.

Агенцията има регионален офис в Самоков. Командироват се здравни инспектори от Ихтиман и Костенец.

Акцент в работата на РЗИ са проверките на спазването на забраната за тютюнопушене на закрити места, както и предлагането на райски газ. Те ще бъдат постоянни.

Комисията за защита на потребителите изпълнява програма „Зима“, която има различни акценти с проверки на заведения за хранене и развлечения, хотели, спа центрове.

Според участниците в срещата от „Българско ски училище“ може да се окаже проблем обезпечаването с подготвени, квалифицирани ски учители. Правели се курсове, но интересът от нови хора намалял, което вероятно се обуславя от неритмичната заетост и сериозното влияние на отминалата пандемия. Много кадри намират реализация в европейските зимни курорти. Често на терен работят неквалифицирани учители, затова е прецизирана регистрацията на нови ски училища.

Представители на концесионера на пистите и съоръженията в курорта фирма „Бороспорт“ потвърдили, че проблеми има, но те се решавали в оперативен порядък.

„Има обаче един генерален проблем - това е довеждащата инфраструктура към националния курорт Боровец – недопустимо е състоянието на пътя София-Самоков, както и пътищата през Ихтиман и Радуил“, казват от „Бороспорт“.

На този проблем акцентира и кметът на Самоков Владимир Георгиев. Според него освен много контролни органи и постоянни проверки, бизнесът има нужда и от подкрепа, особено след тежката криза, свързана с пандемията, през която той премина. Трябва да се помисли за компенсации заради цените на газа, както има такива при електроенергията.

По думите на зам.-министър Георгиева министерството може да инициира среща с регионалния министър за обсъждане на наболялата тема със състоянието на републиканските пътища.

Що се отнася до темата за компенсации за бизнеса, тя е обвързана с националния бюджет и на този етап няма конкретен отговор.  

Проект за изграждане на парк в Боровец ще се реализира тази година

Кметът на Самоков Владимир Георгиев и директора на строителната дирекция Красимира Костадинова се срещнаха на място с проектантът и изп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от София

В Елин Пелин се проведе концерт...
Вижте къде на 04.02.2023 г. ще...
Напредва ремонтът на общежитието...
Унгарският посланик посети Костинброд...
СОС иска обяснения от Трайчо Трайков...
Прокуратурата и СДВР се заемат...
Вижте къде на 03.02.2023 г. ще...
Стартира изпълнението на проекта...
Георги Георгиев: Вече чистим...
Ето как децата ще пътуват безплатно...
Ученици направиха дарение за...
Ето как отбелязаха Трифоновден...

Последни новини