Неща, които трябва да имате предвид, когато планирате вашето черно пране

5047
Неща, които трябва да имате предвид, когато планирате вашето черно пране
Снимка: iStock

Мнозиина са на манение, че черните дрехи се парат по-лесно от светли тъкани. Но не е така. Неправилното пране на черен артикул лесно оставя наприятни светли ивици по повърхността му, които трудно се премахват. Обмислете правилата за грижа за такива продукти, за да избегнете различни проблеми.

Използване на пералня

Преди да сложите черен артикул в барабана на пералнята, обърнете го наопаки. След това внимателно проверете всеки джоб, отстранете излишното.

Циповете и копчетата трябва да са закопчани. Не зареждайте барабана на домакинските уреди до максимума на капацитета, защото това няма да позволи на тъмните дрехи да се изплакнат добре, така че те ще бъдат покрити с ивици останал перилен препарат.

Перете дрехите при температура до 40 градуса. Броят на оборотите по време на извличането на продуктите трябва да бъде минимален.

Не го правете отново: Пет грешки при прането, които съсипват дрехите и вашата пералня

Подходящи препарати

В специализираните магазини можете да намерите гелове, предназначени специално за пране на тъмни дрехи. На практика не използвайте обикновени прахове за пране.

Те съдържат абразивни частици, които ще измият боята, както и ще оставят непривлекателни леки петна върху материала. Студената вода не разтваря добре гранулите, така че проблемите не могат да бъдат избегнати.

Пране на черни дрехи на ръка

Ако говорим за дрехи от вълна или коприна, препоръчително е да ги перете на ръка. Същото правило важи и за неща, в които има вложки от светли нюанси.

Нужен ви е съд с топла вода и изсипете в него гела за пране на тъмни дрехи. След това оставете предмета в купата за петнадесет минути.

При пране на продукта правете много леки изстискващи движения, защото търкането на тъканта е забранено. Препоръчително е да изплакнете тъмните дрехи в чиста вода с добавяне на оцет (1: 1). Благодарение на това богатият нюанс на нещото ще бъде добре запазен.

Как правилно да сортирате дрехите за пране?

Премахване на петната

Направихте ли нещо нередно, което доведе до бели петна по дрехите ви? Трябва незабавно да започнете да решавате проблема. В леген, напълнен с топла вода, добавете трапезен оцет (една голяма лъжица) и настърган сапун за пране.

Дръжте дрехата в готовия разтвор за десет минути, след което внимателно я изцедете. Необходимо е да изплакнете дрехите няколко пъти, като смените водата, така че да няма следа от получените петна.

Правила за сушене на тъмни дрехи

Не забравяйте, че преките слънчеви лъчи разрушават структурата на тъмния материал. За да изсушите тъмната дреха, поставете я далеч от източници на топлина на места, където слънчевата светлина не достига.

Ако сушите продукта с помощта на домакински уреди, режимът на сушене трябва да бъде минимален. С тези прости съвети можете лесно да перете черните си дрехи. Не пренебрегвайте горните правила, за да не развалите любимата си дреха!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com