Невероятни ползи от активния въглен за здравето

7521
Невероятни ползи от активния въглен за здравето
Снимка: iStock

Активният въглен е страничен продукт, който се получава при изгарянето на дървесина, черупки от кокосови орехи или торф, които са източници на въглерод. При обработката се увеличават неговите способности да абсорбира различни химикали, пестициди и отрови и да ги извежда от организма.

И въпреки че в медицината активният въглен се използва и за неутрализирането на различни токсини, практиката е доказала, че той има още редица ползи за здравето на човека.

Ползи от активния въглен

Способността му да неутрализира вредното влияние на натрупалите се в организма токсини, кара специалистите да включват активния въглен в редица диети за детоксикация. Това означава, че ако искате да прочистите организма си можете да проведете едноседмичен курс с приемането на до 2 таблетки дневно на гладно. Както с всеки друг медикамент обаче преди терапия трябва да се консултирате със специалист.

Активният въглен действа много добре и при проблеми със стомашно-чревния тракт, като облекчава болките в корема, подуването или газовете. Той не дразни лигавицата на стомаха и бързо премахва неприятните усещания за дискомфорт. Въпреки това лекарите предупреждават, че не е добре да прекалявате с приема му, защото това може да доведе до появата на запек.

В забързаното ежедневие, често ни се случва да хапнем нещо набързо навън, но в някои случаи не сме сигурни или не знаем дали храната не е развалена. При съмнения за хранително натравяне можете да вземете таблетка активен въглен, за да може той да изчисти евентуалните вредни вещества и отрови от организма ви и така да предотврати евентуалните усложнения.

Активен въглен в грижата за кожата: Какви са предимствата му?

Активният въглен е незаменим и при ужилвания от насекоми или за лечението на рани. При ужилване от пчела, оса или стършел, лесно ще намалите оттока и болката, като си направите паста от една таблетка активен въглен и малко вода. Така приготвена трябва да я нанесете върху ухапаното място. Същата паста можете да използвате и като първа помощ върху рани, като поставите отгоре и парче марля.

Активният въглен е полезен и за здравето и добрия вид на косата, кожата и зъбите. Ето защо той се използва в много козметични продукти, като шампоан, сапун, пилинг или паста за зъби. В грижа за косата той действа оздравително при пърхот, псориазис  и други заболявания на кожата на главата. Активният въглен още има свойството да премахва всички мазнини и замърсявания и токсини от кожата, а смесен с паста за зъби и прилаган 2-3 пъти седмично в рамките на един месец, той ще отстрани налепите и ще избели зъбите ви.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com