НА ЖИВОВойната в Украйна

Невиждани на Земята минерали са открити в 15-тонен метеорит

3772

Изследователи от Университета в Албърта (Канада) са открили два минерала, които досега не са срещани на Земята, в 15-тонен метеорит от Сомалия.

Откритието е направено при анализ на 70-грамова проба, изпратена в Канада за изследване, експертите не изключват възможността за идентифициране на трети минерал, се казва в съобщение на университета.

„Всеки път, когато откривате нов минерал, това означава, че фактическите геоложки условия, химичният състав на скалата са различни от това, което е откривано по-рано. Ето какво го прави вълнуващ: в този конкретен метеорит има два официално описани минерала, които са нови за науката“, казва професор Крис Хърд, професор в катедрата по геонауки в Университета на Албърта.

Новите минерали са наречени елалиит и елкинстантонит. Първият е получил името си от самия метеорит, известен като Ел Али, тъй като е открит близо до град Ел Али в сомалийската провинция Хиран. Вторият минерал е кръстен на планетолога Линди Елкинс-Тантон, която ще ръководи изследователската част от предстоящата мисия на НАСА за изследване на астероида Психея.

Изследователите са класифицирали Ел Али като железен метеорит, група IAB, състоящ се от метеоритно желязо с малки частици силикати. Бъдещето на самия метеорит остава неясно. Според информацията, получена от изследователите, метеоритът е бил пренесен в Китай в търсене на потенциален купувач. Все още не е ясно дали проби от него ще бъдат предоставени за научни цели.

Метеоритът Ел Али е на девето място в списъка на най-големите метеорити в света. Открит е в Сомалия през 2020 г. Както пише The Guardian, местните камилари твърдят, че този метеорит им е добре познат от поколения и е включен в техните песни и стихотворения с името Здрач.

Учените планират да продължат да изучават метеорита, за да разберат условията, при които се е образувал неговият родителски астероид. Те искат да разкрият геоложките процеси и геоложката история на астероида, от който това малко парче някога е било част. Екипът също така проучва приложенията на минералите в материалознанието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интересно

Магнитни бури през февруари:...
Сателитни данни показват продължителна...
2,3-метров меч е открит в Япония...
10 географски факта, на които...
Статуя на Херкулес е открита при...
Облак азотна киселина от съветска...
Това древно, 2500-годишно любовно/скръбно...
Неандерталци напълнили пещерата...
Нов тест открива болестта на Алцхаймер...
В Норвегия откриха находище на...
Топки за пинг-понг и вазелин:...
Мистериозен римски додекаедър,...

Последни новини