Никога не правете тези неща преди лягане!

2539
Никога не правете тези неща преди лягане!
Снимка: iStock

Много хора имат проблем с безсънието. При някои то има медицинско обяснение, при други не е точно така. Безсънието от своя страна може да доведе до повишаване на нивата на стрес. Стресът от своя страна може да отключи различни заболявания на нервна почва. Докторът-сомнолог Максим Новиков посочва неща от своята практика, които е наблюдавал при хората с проблеми в съня. Ето кои са те:

Според него не трябва да използвате никакви технологични джаджи преди сън. Вместо това си дайте почивка и правете нещо приятно – четете книга, излезте на разходка, вземете си душ. Хубаво е да не заспивате с телефона, тъй като мозъкът няма да може да се отпусне и отново ще бъдете изморени на сутринта. Не поглеждайте и електронната си поща. Това само ще възбуди още повече съзнанието ви. Ще се получи така, че хем сте уморени, хем не можете да заспите.

Какво означава позата, в която спите през нощта?

Интересно е, че от начинът, по който спим може да се извлече много информация за това какви хора всъщност сме. Нека видим:  1. Пл...


Гледането на новини и всякакви стресови ситуации също спада към нещата, които не е препоръчително да правите преди сън. Дори има значение и каква книга четете. Препоръчително е гледането на телевизията, четенето, говореното по телефона и други, да стават извън мястото за спане. Леглото трябва да бъде мястото, където просто си почивате и спите.

Лекарят съветва още, че ако се събудите през нощта, не трябва да поглеждате часовника. Това автоматично ви стресира, защото мозъкът вече си мисли, че става време за ставане. Нещо повече, самото ставане от леглото е индикация, че почивката е приключила и трябва да се заемете с работата. Ако случайно се събудите, то просто се обърнете на другата страна и заспете. Можете дори да си представяте, че сте на някой хубав плаж или планина, почивате и никой с нищо не ви безпокои. Ярката светлина от екрана на телефона или будилника има и друго влияние – унищожава мелатонина, който е хормона на съня. Когато станете, той вече е в ограничено количество, а пък докато се разбудите напълно – изчерпан е.

За да имате качествен сън обаче трябва да промените навиците си. Не гледайте телевизия преди сън, пийте последното си кафе преди 18, не спортувайте интензивно преди заспиване. Можете да се разходите бавно, за да се успокоите, но не и да сте били на фитнес. Новините ги отложете за следващия ден и без телевизия поне половин час преди това. За децата този срок се увеличава и става на 1 час. Преди лягане избягвайте да гледате стресиращи неща, страшни филми и т.н., за да не стресирате психиката си допълнително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно