Никога не смесвайте тези почистващи препарати

4006
Никога не смесвайте тези почистващи препарати
Снимка: Michael Tavrionov / Pixabay

Понякога в стремежа си да изчистим дома до блясък, правим малки грешки, които в последствие може да се окажат сериозна заплаха за здравето ни, но и за вида на интериора. Колкото и добри домакини да сте, не е изключено да се подведете от разни трикове и хитринки в интернет, които ви съветват да смесвате различни препарати за оптимални ефекти. 

Експериментирането с подобни буквално химически опити, тъй като силните препарати съдържат голям набор от агресивни и токсични съставки, се оказва застрашаващо за здравето. Възможно е отделянето на отровни газове, които да причинят задушаване, а дори и изгаряния. 

Супер ефективни и лесни рецепти за домашни препарати за почистване

Кои препарати НЕ бива да смесвате никога?

Препарат за тоалетна чиния с белина

Тоалетната чиния безспорно крие най-много замърсявания и бактерии, като поради това редовно трябва да бъде почиствана. Освен това доста бързо пожълтява и се замърсява, натрупва се котлен камък и т.н. И затова всяка домакиня се старае да я изчисти до блясък, но понякога се заблуждава, че това е възможно само със смесването на повече препарати.

Белината е познат на всеки силен препарат, който се справя отлично с дезинфекцията, но никак не е добро хрумване да бъде смесвана с препарата за тоалетна чиния, тъй като двата препарата съдържат киселини и основи, които вкупом могат да отделят много повече токсични газове и при вдишването им да причинят сериозни поражения на дихателната система.

Белина с амоняк

Когато избирате нов препарат за почистване, задължително внимателно прочитайте етикетите и състава. За пример ви даваме хлорната белина, която ще срещнете и като самостоятелен продукт, но и като съставка на много препарати, предназначени за избелване, дезинфекция, премахване на петна и т.н.

Амонякът е по същият начин - може да го закупите като отделен концентрат, но и доста често бива прибавян като съставка в други препарати. В комбинация тези два продукта обаче отделят хлораминов газ, който дори може да създаде риск за живота. 

Рецепта за домашен препарат за почистване на дома без химия

Белина и оцет

Белината е основа, докато оцетът е киселина и при смесването им се наблюдава процес на неутрализация, отделящ хлорни газове като продукт. Те могат да раздразнят дихателната система и да причинят кашлица, парене, сълзене на очите, реакции върху кожата, зачервявания, спазми на дихателните пътища, затруднено дишане и т.н.

Перхидрол и оцет

Перхидролът е водороден пероксид, който добавен към оцетната киселина като краен продукт образува пероцетна киселина, която е корозивна. Ако попадне върху кожата ви, реакциите могат да са доста болезнени и опасни, освен това може да породи негативни ефекти и върху дихателната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com