Николай Николов: Днес възникнаха 74 пожара, проблем остават тези в Хасковско и Ямболско

2319
Николай Николов: Днес възникнаха 74 пожара, проблем остават тези в Хасковско и Ямболско
Снимка: БГНЕС

Днес възникнаха 74 пожара на територията на страната, като 45 продължават да са действащи. Това коментира директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) гл. комисар Николай Николов по време на брифинг. 

Стана ясно, че проблем представляват два пожара - този в хасковското село Брягово, а другият в района Елхово, област Ямбол, като и двата пожара са обхванали територия около над 1000 дка. "Засегнати са млади борови насаждения и пасища. Като цяло ситуацията в страната е динамична, но в никакъв случай не бих казал критична. Повече от 450 пожарникари са на терен със 117 противопожарни автомобила. Към тях са присъединени 40 полицаи, които охраняват периметъра на пожарите, малко повече от 100 горски служители и 45 доброволци и разбира се, нашите приятели от Министерство на отбраната с хеликоптери и едно мобилно формирование", обясни гл. комисар Николов. 

По думите му първата задача на пожарникарите е да ограничат опасностите към населените места, за да не се допускат жертви и пострадали. "Нямаме жертви и пострадали при тези горски пожари. При днес възникнал пожар в Шумен имаме пострадала жена, на която изгоря къщата", добави той и уточни, че този пожар е вече погасен. 

Той подчерта, че никъде няма опасност за населените места, но сериозен проблем и риск е бурният ураганен вятър на места, който продължава в Югоизточна България. 

"Погасени са пожарите в Пазарджик, Елшица и Црънча, т.е. нещата са под контрол. Все още има хора, които продължават да дежурят. В Стара Загора - Пъстрово - контролираме ситуацията", обясни гл. комисар Николов. 

Той използва случая да се обърне към българите да са изключително внимателни и ако е възможно още няколко дни да не работят на полето. 

"В Западна България ситуацията в тази насока се подобрява чувствително. На отделни места заваля дъжд. Над Пазарджик има отделни превалявания. За съжаление не са значителни, за да помогнат усилията на нашите хора, но пак е нещо. В Югоизточна България по-рано от събота не се очакват валежи", обясни гл.  комисар Николов. 

Той коментира и темата от вчера със свлачището в района на Балчик, като отбеляза, че това е стар проблем. "От десетки години говорим за него. Това не е първото срутище на свлачището. Там трябва да похваля усилията на полицията и пожарната, които много бързо реагираха и спасиха два човешки живота, непосредствено застрашени от свлачището. Жената особено беше тежко затрупана. Успяха да я извадят- Днес разбирам, че са й направени медицински интервенции, които дават добър резултат", коментира гл. комисар Николов. Стана ясно, че случаят за това заведение е втори. 

Има ли застрашени населени места заради пожарите - вижте ТУК. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com