Нинова преговаря за управление, но публично атакува Радев и с акцент "Продължаваме промяната"

7929
Нинова преговаря за управление, но публично атакува Радев и с акцент "Продължаваме промяната"
Снимка: БГНЕС

"Всички знаем как се създаде президентската партия (бел. ред. - "Продължаваме промяната"), как се опита да разбие коалиция "БСП за България" и да "накупи" "Екогласност". Изключително некоректно. Директната подкрепа на президента Радев към тази партия, по различни начини показана, удари БСП. Всички партии, които подкрепиха президента Радев, загубиха". Това заяви лидерът на Корнелия Нинова в скандално интервю.

Ще има ли правителство?

Интервюто е за партийната телевизия на БСП и е дадено снощи, като Корнелия Нинова днес публикува съобщение за нова среща с Кирил Петков. Но в самото интервю говори така, че става ясно, че срещата вече се е състояла. На този фон Нинова заявява, че има натиск тя да не води преговорите за коалиционно управление от името на БСП.

"Вече имахме две срещи с г-н Петков. Първата среща беше принципна - заявяване на общото намерение да се състави правителство и какво да направи то в следващите дни. Още повече, че ние имаме програма за първите 100 дни, само ние имаме таква програма и те искаха да видят на старта какво трябва да се направи. Втората ни среща беше по-работна. Определиха се темите, по които ще направим работни групи от експерти. Те ще сложат програмите на всички партии и ще търсим допирните точки. Така че процесът по съставяне на правителство вече тече. Заявили сме общата си позиция, че имаме воля да направим правителство и да осигурим мнозинство, което още в първите дни да приеме бюджета и да задвижи всички мерки в помощ на хората и на бизнеса. Да излъчим силни личности, които да преведат България през кризите", сподели Нинова, добавяйки, че са определени 18 работни групи по сектори и преговорите трябва да започнат от 23 ноември.

"Може би е по-важно защо някои хора искат да не водя преговорите аз. Опасявам се, че в тези преговори ще има няколко много спорни въпроса и аз съм пречка за тяхното решаване. Те знаят, че докато аз водя преговорите за правителство, Северна Македония няма да влезе в Европейския съюз, ако заличи историята на България. Другата е моята позиция по отношение на джендър идеологията. Не се обръща достатъчно внимание на тази тема, но аз предупреждавам - следващите месеци ще бъдат изпитание по тези две теми”, обясни Нинова.

Радев и вътрешната опозиция

Нинова разказа и за случая, когато президентът Радев е казал в парламента: "Вие тук всички сте статуквото, а навън, на площада е промяната"."Тогава едва овладях парламентарната група да не излезе на трибуната. Почувстваха се толкова обидени, защото 4 години тези депутати се биха като лъвове от трибуната срещу Борисов и модела. И изведнъж разбират, че са си нещо общо с Борисов - огромна обида", каза Нинова. Тя счита мълчанието си за грешка.

"След тежката изборна загуба трябваше да поема отговорност – морална и политическа отговорност. Резултатите ни са катастрофални. Можех да изчакам (с оставката), други хора не изчакаха", коментира Нинова. И директно посочи, че „т.нар. вътрешна опозиция в лицето на Антон Кутев” пуснала на 15 ноември до медиите, че трябвало да подаде оставката. Освен това Нинова сподели, че получила писмо от членове на Инициативния комитет на Радев с искане за оставката ѝ. "Беше голяма грешка от тяхна страна – можеше тази седмица да е по-спокойна за БСП и за организиране на изборите", добави лидерът на БСП в оставка.

Нинова заяви, че битката ѝ с т.нар. вътрешна опозиция била от времето, когато се прие членове на БСП да не са повече от три мандата депутати. Не могат да го преглътнат и до ден-днешен създават напрежение, по думите ѝ. Другото, според нея, е прекият избор за председател на БСП. По нейните думи с прекия избор е целяла да спре задкулисието в партията и да даде на членовете правото да си казват мнението и да избират председателя си. Тя каза, че имало слухове, че сега се готви промяна на вътрешните правила

"Премълчавах, че тази опозиция пет години се хранеше от Бойко Борисов. Знам какви обществени поръчки и други облаги са получавали, за да рушат БСП отвътре, през цялото време да целят моята смяна, защото 2016 г. не се подчиних на намеренията им да направим голяма коалиция с ГЕРБ", заяви Нинова.

След като Борисов падна, същите тия хора се приютиха при президента Радев. В кампанията мълчах, че те обикаляха структурите и агитираха срещу БСП, каза още лидерът на БСП в оставка.

"Другото обвинение от вътрешната опозиция към мен е, че сме си позволили критика към служебния кабинет и заради това сме загубили гласове. Това е много голям принципен и политически въпрос, особено за партия на 130 години с идеология, с програма, с приоритети, каквато е Българската социалистическа партия. Едва ли не ние трябва да мълчим, когато служебният кабинет прави грешки, които противоречат на нашите убеждения. Едва ли не трябва да си мълчим, защото това е служебният кабинет на Радев. Това е принципен въпрос. Ако си партия с програма, с хора зад себе си, твоята задача е да пазиш интереса на тези хора. Служебните министри днес са министри, утре няма да ги има, но левите хора, които представляваш, ще ги има винаги", коментира още председателят в оставка на БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика