Някога на Марс имало ледници, но гравитацията ги направила най-странното нещо, което познаваме

4473
Някога на Марс имало ледници, но гравитацията ги направила най-странното нещо, което познаваме
Снимка: NASA/JPL-Caltech/ESA

На Земята ледниците под влиянието на климата напредват или се отдръпват през историята на нашата планета, отбелязвайки ледниковия и междуледниковия период. На Марс обаче най-вероятно ледниковите маси са се движели много по-бавно и със свои уникални особености, пише Inverse.

Екип планетолози от САЩ и Франция под ръководството от Анна Грау Галофре са провели уникално изследване, озаглавено „Мрежите от долини и записите на заледяването на древния Марс“ и публикувано в Geophysical Research Letters. В хода на изследването учените се заели да докажат съществуването на ледени щитове на Червената планета и открили техните уникални особености.

Известно е, че движението на ледниците на Земята е оставило на повърхността своеобразни релефи под формата на U-образни долини, висящи долини и фиорди. Всички тези характерни особености на движението на ледниците обаче изобщо не са характерни за Марс – изглежда, това трябва да означава, че всички ледници на повърхността на Червената планета трябва да са били неподвижни като статуи. Оказало се, че не е така. Новото изследване доказва, че ледниковите маси на Марс също са се движели, но поради особеностите на гравитацията това е ставало много по-бавно от земните.

Галофре и колегите ѝ моделирали как марсианската гравитация ще повлияе на връзката между скоростта на ледника и начина, по който разтопената вода тече под него. По-бързото оттичане на водата би създало повече триене между скалата и ледника, което със сигурност би оставило следи. Но липсата на такива следи на Червената планета показва, че марсианските ледници са се движили и деформирали повърхността под тях с изключително ниска скорост, в сравнение с начина, по който това се е случвало на Земята.

Поради уникалните условия на Марс неговите древни ледници вероятно са се движили много бавно. NASA/JPL-Caltech/UofA

Учените открили редица геоложки следи, свидетелстващи, че Марс някога е имал свои собствени ледени щитове. Това се доказва от серия от тесни криволичещи хребети от пясък и чакъл, които по всяка вероятност са резултат от подледникови канали.

Според Анна Галофре ледниковата активност е изключително нелинейна и при различни условия ще доведе до напълно различни резултати. Докато на Земята ефектите от движението на ледниците представляват линии и морени, на Марс ще се наблюдават само канали и хребети.

По време на експеримента палеонтолозите изследвали движението на два еднакви ледника на Марс и Земята – с еднаква дебелина, температура и наличие на ледникова вода. А след това адаптирали структурата и динамиката на ледения поток към марсианските условия. В резултат на това учените успели да разберат как ще се развие подледниковия дренаж на Червената планета – каква ще бъде скоростта на ледника и каква ерозия ще оставят.

Изследването показало, че линейните форми на релефа на Земята просто не биха успели да се развият на Марс. Според авторите получените от тях данни също показват, че на Червената планета наистина е съществувал живот, и то достатъчно дълго, за да остави следи от своето съществуване. Учените смятат, че преди около четири милиарда години там, където някога е текла вода под бавно отдръпващите се ледници на Марс, може да са оцелели микробни форми на живот.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Марс е осеян с човешки боклуци

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com