Някои варианти за справяне с непредвидените разходи!

1802
Някои варианти за справяне с непредвидените разходи!
Снимка: iStock

Ежедневните финансови разходи винаги се планират предварително. След като получим заплата, ние знаем приблизително колко трябва да спестим за храна, пътуване и сметки. Но какво да направим, когато възникнат неочаквани разходи?

Спестявания. Собствените спестявания са важен компонент на финансовата сигурност и гаранция, че някоя критична ситуация няма да ви изненада. Каква е минималната сума, която трябва да имате в резерв? При всички обстоятелства трябва да разполагате с финансова „възглавница“ - личен капитал в размер на три месечни дохода (поне!). Трябва да го съберете, като заделяте поне 20% от всеки доход. По-добре е да съхранявате тези спестявания в чуждестранна валута: долари или евро.

За да не държите пари у дома под матрака и да печелите пари от вече наличната сума, поставете ги в надеждна банка. Изберете депозит с възможност за предсрочно теглене: ако имате неочаквани разходи, вашата „предпазна възглавница“ ще ги покрие.

Скъперникът плаща двойно: 8 грешки при спестяване, които ви карат да харчите повече

Запомнете важно правило: вашите спестявания трябва да работят - да носят месечна лихва. Със спестявания, при всякакви обстоятелства, можете да останете на повърхността поне 3-6 месеца. Това време обикновено е достатъчно, за да решите как да процедирате по-нататък в непредвидени ситуации (загуба на работа, скъпо лечение, пътни инциденти и др.).

Застраховки. В развитите страни по света застраховането е не просто нещо обикновено, а задължително. Във време, когато всеки ремонт и лечение са скъпи, да не си застрахован от непредвидени ситуации е наивност.

Здравна осигуровка или застраховка. Всяка болест е по-евтина за предотвратяване, отколкото за лечение. Друго нещо е застраховката (освен стандартната държавна осигуровка). Малките месечни плащания ви гарантират пълно или частично медицинско покритие (в зависимост от вашата здравна застраховка). Списъкът от услуги, бюджети и клиники зависят от конкретния застраховател, цената на застрахователната полица, както и от възрастта и здравословното състояние на лицето.

Автомобилна застраховка. Повредата на автомобил е не само непредвиден разход, но и един от най-неприятните. И ако можете предварително да планирате смяна на гуми от летни на зимни, то счупеното огледало или фар е скучна работа, която изисква както финансови разходи, така и нерви. По правило застрахователната компания изплаща обезщетение за такива случаи. Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" след закупуване на автомобил покрива разноските на виновника за произшествието. Тоест, ако друг автомобил е повреден по ваша вина, вашата застрахователна компания ще му плати обезщетение.

Защо не можеш да спестяваш?

Застраховка на електроника. Електронните джаджи струват прилични пари, било то слушалки, смартфон или лаптоп. Ако нещо се счупи изведнъж, тогава практически оставаме без комуникация. А това може и да означава - без пълноценна работа. Така, че купуването на ново оборудване в този случай е задължително и това също са непредвидени финансови разходи. Какво да направите, ако се повреди лаптоп, на който всеки ден се провеждат срещи по Skype. Най-добре едновременно с покупката сключете застраховка за уреда още в магазина. Тогава в случай на повреда по време на застрахователния период (в зависимост от случая), можете да разчитате на безплатен ремонт или подмяна на устройството.

Микрофинансирането е начин за справяне с неочаквани разходи. Съгласете се, това е много по-изгодно, отколкото да отидете в банките. Няма нужда да ходите някъде, да събирате списък с документи, да стоите на опашка, да чакате решението на банката. Обикновено от подаване на заявление на сайта до кредитиране на пари в картата отнема до 20 минути. Но тук трябва да сте изключително внимателни и да не попаднете на „финансисти“ с криминален уклон! При най-малкото съмнение се отказвайте от подобни „услуги“!

Най-сигурното при неочаквани разходи е да имате собствени инвестиции и спестявания. И най-важното – не забравяйте да се застраховате за бъдещето, като си купите застраховки за лечение, ремонт и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога не трябва да подарявате и да изхвърляте стари вещи?

Преди да сготвите пилето направете това, за да премахнете химията от него

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно