Няколко причини да предпочетете къна вместо боя за коса

13038
Няколко причини да предпочетете къна вместо боя за коса
Снимка: iStock/Guliver

Боята за коса променя цвета в желана цветова гама, но е твърде агресивен към косата. Най-подходящо и щадящо средство за промяна на цвета е с помощта на къна. Този продукт е известен още от древността. Използва се не само за промяна на цвета, но и за лечение на пърхот и за направа на татуировки.

Днес тя е основно здравословна алтернатива на боята за коса. Подчертава цвета на косата, веждите и дори миглите. Тя е естествено багрило, получено от листа на растението Лавсония, което вирее в Индия, Австралия, Африка и Латинска Америка. Съдържа ценни минерали и витамини.

Най-честите ГРЕШКИ при боядисване на косата

Промяна на цвета на косата с къна

Къната е естествен начин за промяна на цвета с растителна боя. Тя не съдържа пероксид и не може да изруси косата. Палитрата от цветове е ограничена по тази причина, и на нея може да се разчита да подчертае естествения цвят на косата. Лавсонията обаче придава оранжево-червен нюанс и това може да се очаква при третиране на косъма с нея.

Тъмната коса остава непроменена при използване на къна. Тя работи по различен начин с различните естествени оттенъци на косата. Може да се комбинира с други естествени багрила, за де се получи медно кафяво или студен нюанс на кафявото.

Състав на къната

Добрата къна може да се направи лесно като се смеси с естествени оцветители, а може да се използва и готов закупен продукт. Добре е обаче да се потърси качествена къна, за да има очакваното въздействие върху косата. Чистата къна съдържа само една съставка - лавсония инермис. Повече посочени вещества развалят къната.

Добавките могат да бъдат - индиго, амла, шикакай, брахми, бринграж.

Боядисването на коса – през колко време да го правим?

Влияние на къната върху косата

При използване на къна молекулите на лоусън проникват в косъма. Комбинират се с кератина и дават цвета на косата. В същото време допълват загубата на кератин в косъма и го предпазват от изсушаване. Косата става по-силна и здрава.

Къната обаче може да изсуши косата, да я направи по-твърда и та се заплита повече в резултата от боядисване. Този негативен ефект обаче трае само 2-3 дни. Лъжица балсам към къната ще премахне този нежелан ефект.

Нанасяне на къна върху косата

Боядисването с къна не е трудно. Трябват ръкавици, стара кърпа, шапка от найлон и четка за нанасяне. Нужни са 70-80 грама за къса коса и 140-200 грама за дълга коса. Къната се нанася върху суха и чиста коса и после се поставя найлонова шапка, завива се с кърпа. Действа от 45 минути до 2 часа в зависимост колко наситен цвят се търси. Отмива се до бистра вода с шампоан.

Подобряването на състоянието на косата и получаването на красив цвят са сред предимствата на къната, както и подхранването на косъма с естествено багрило.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com