Няколко сигнала, по които да разберем, че нещо не е наред с бенките ни

20215
Няколко сигнала, по които да разберем, че нещо не е наред с бенките ни
Снимка: https://pixabay.com

Ако сте от хората, които имат много бенки по тялото си, трябва да следите изкъсо тяхното състояние. Меланомът е от най-опасните видове рак, но ако се хване навреме, болестта е лечима. Има няколко сигнала, по които да разберем, че нещо не е наред с кожата и бенките ни. Нека разберем какво трябва да наблюдаваме при наличието на по-големи или съмнителни бенки:

Симетрия

Бенките обикновено са симетрични – едната страна е колкото другата. Ако не е така и от едната си част бенката е много по-голяма и разтеглена – свържете се с дерматолог за превантивна проверка. Може да се окаже, че бенката е злокачествена.

Цвят

Бенките са с блед цвят, разпределен равномерно навсякъде. Ако някоя от бенките ви започне да си променя цветя или имате такива с по-тъмни участъци – посетете лекар, това може да е опасен знак.

Размер

Има домашен метод, с който да разберете дали бенката ви има нормални размери. Вземете молив и доближете тъпия му край до бенката – ако тя е по-малка всичко е наред, но ако надвишава тези размери е добре да я види и специалист, за да потвърди, че не е опасна.

Остри ръбове

Границите и ръбовете на бенката са винаги ясно разграничени, те не са преляти или нещо подобно. Ако установите размиване на границите и краищата и промяна в бенката, незабавно посетете вашия дерматолог, за да предприемете нужните мерки.

Промяна

Какво означават бенките по дланите и пръстите?

Всеки има бенки и родилни петна, но местоположението им може да разкрие много за характера и таланта на човек. Бенките, разположени на ...

По принцип бенките не се променят и при наличието на каквато и да е промяна по тях е нужно да се доверите на специалист. Колкото по-рано забележите промените, толкова по-добре и възможно да предотвратите сериозна болест.

Правилото ABCDE

Най-вероятно повечето от вас са чували за това правило, но ние ще ви го припомним. Как лесно да запомните за кои промени трябва да следите? Просто запомнете тези буквички:

· А е за асиметрия;

· В е за граница;

Как да различим обикновената бенка от меланома

Ракът на кожата е лесен за откриване и лечим, когато са взети своевременни мерки. Много хора пропускат годишния профилактичен преглед п...

· С е за цвят;

· D е за диаметър;

· Е е за еволюиране.

Наблюдавайте най-вече тези бенки, които са по-различни от останалите. Те може да се превърнат в проблем в даден момент. Тази концепция е от съществено значение не само при евентуална промяна, но и още в самото начало да проверите дали бенката отговаря на критериите. Това е най-добрият подход за самодиагностика, но при наличие на нередност не трябва да разчитате само на него. Доброкачествената бенка може да се „изроди“ в меланом без дори да усетите, наблюдавайте често и внимателно бенките по-тялото си, а на по-големите и притеснителните може дори да си правите снимки, за да следите развитието им.

ВНИМАНИЕ: Ако се съмнявате, консултирайте се с лекар-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чай от жасмин: за какво помага

За какво са полезни ягодите

Защита срещу магнитните бури - Тези малки хитрости ще ви послужат за съюзник срещу тях

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

Лекар разкри защо тоалетната хартия е опасна

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви 1 седмица след отказ от захарта

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com