Nokia X30 5G - еко смартфон с много възможности

17549
Nokia X30 5G - еко смартфон с много възможности
Снимка: Actualno.com

Ако искате да направите нещо добро за планетата, имате голям избор от възможни действия. Някои хора избират да вандализират безценни произведения на изкуството, за да привлекат внимание. Други предпочитат да направят нещо умно и достойно за Homo sapiens. Например да си купят електронно устройство, създадено да бъде екологично устойчиво. Такъв е смартфонът Nokia X30 5G, който е най-амбициозният модел на този производител от доста време насам. Новата Nokia има много качества, с които може да се похвали. Това включва добра комбинация от “премиум” характеристики на цена от средния клас. Има и добри фотографски възможности, отличен 6,43-инчов AMOLED дисплей, добра производителност, както и живот на батерията - 800 цикъла на зареждане или няколко години спокойствие преди капацитетът да падне на 80%. Не на последно място гаранцията на устройството е 3 години.

Струва си първо да обсъдим по-подробно споменатите “зелени” качества на Nokia X30 5G. Известно е, че количеството и качеството на опаковките (най-вече пластмасови) са сериозен екологичен проблем. През последните години производителите полагат определени усилия, за да ги намалят. Въпреки това, на пазара има стоки, след чието разопаковане можете да запълните наполовина един уличен контейнер за боклуци. Затова всяко усилие за намаляване на опаковките трябва да бъде стимулирано, включително чрез нашата покупателна сила на потребители. Нека да видим как са се справили от HMD Global (известни също като Nokia mobile) в случая с Nokia X30 5G. Накратко: справили са се добре.

Първо, очевидно е целенасоченото старание за минимизиране на опаковката и съдържанието на кутията. Липсва зарядно устройство, така, че можете да използвате някое от 27-те, които вероятно пазите у дома си. Идеята тук е намаляване на електронните отпадъци, което само по себе си е огромен екологичен проблем. Между другото, именно в тази насока е и европейската регулация за налагане на единен стандарт за зареждане. Кутията на Nokia X30 5G не съдържа нищо, което да не е абсолютно необходимо, ако изключим неизбежната бумащина (изисквана по закон), която обикновено се озовава в кофата за боклук веднага след разопаковане, или бива низвергната до “чекмеджето за боклуци”. Кутията на устройството идва с FSC сертификат и е изработена от 94% рециклирана хартия. Това означава, че минималното количество материал (6%), което не е рециклирано, произхожда от гори, управлявани по най-високия стандарт за екологична устойчивост. Всичко това е нещо, което би трябвало да е масова практика при потребителските устройства на пазара.

Същия стандарт е приложен и при изработката на самия смартфон. Рамката на устройството е изработена от 100% рециклиран алуминий, а полимерният заден капак - от 65% рециклирана пластмаса. Използването на тези материали по никакъв начин не нанася естетична или друга щета на устройството. Nokia X30 изглежда, и се усеща, като солидно и качествено направена “джаджа”, в най-добрите традиции на марката.

Освен по обичайния начин, моделът се продава и чрез Circular - новата абонаментна услуга на HMD Global. Нейната цел е да стимулира потребителите да използват устройствата си по-дълго време, отново с цел намаляване на електронните отпадъци. Представете си, че вземате нов телефон на лизинг, вместо да го купите директно. При това, през цялото време на договора сте осигурени в случай на случайна повреда, загуба или кражба. Можете да върнете и замените смартфона си по всяко време, като компанията поема отговорността за неговото безопасно рециклиране. Междувременно получавате стимули според това колко дълго използвате устройството си, без да го сменяте. Те са под формата на кредити, които можете да използвате за екологични инициативи - като засаждане на дървета, почистване на природата от пластмаса и т.н.. Засега услугата Circular е достъпна само в Обединеното кралство и Германия, но бъдещето му разпространение в световен мащаб е сигурно. Подобни иновативни схеми определено имат бъдеще, защото имат екологичен смисъл и едновременно с това предлагат практически предимства за потребителите. Сред тях е и възможността да престанете да пълните онова тъжно чекмедже със стари джаджи у дома.

След всичко това уверено казваме, че Nokia X30 5G е истински еко-боец, достоен за просветеното ви внимание. Вдъхновени от тези му качества, ние заведохме нашия тестов модел на разходка в планината. Както можете да видите от снимките, той изглежда чудесно и там, и в офиса. Междувременно, спокойствие ни вдъхваше фактът, че смартфонът е сертифициран с код IP67. Това значи, че е абсолютно защитен от прах и може да издържи до 30 мин във вода с дълбочина до 1 м.

Разбира се, екологичната устойчивост не е всичко за една джаджа. Nokia X30 5G се справя добре и по всички останали показатели. Конструкцията е здрава, а дизайнът е спретнат и удобен (7,9 мм дебелина). Покритието на предния панел е от якото стъкло Corning Gorilla Glass Victus, а на фото-модула - от Corning Gorilla® DX+, което осигурява добри оптични характеристики на камерите. Откъм дисплей, от Nokia са решили да ни поглезят с ярък, контрастен, колоритен и отзивчив 6,43-инчов FHD+ (1080 x 2400) AMOLED PureDisplay, с честота на опресняване 90Hz. Освен, че е безупречен и водещ в класа си, този панел е повече от адекватен за видеоигри.

В същото време, със своя 50-мегапикселов основен сензор, с добра оптика и оптична стабилизация на изображението (OIS), новата Nokia е повече от компетентно фотографско устройство. Фотографският отдел се допълва от 13 мп ултраширокоъгълна камера, както и от 16 мп преден обектив, скрит в малката “точка” в горната част на екрана.

Внимание заслужават базираните на изкуствен интелект разнообразни режими за заснемане, които са много удобни за всички не-фотографи на този свят. Capture Fusion например комбинира в един кадър най-доброто от изображенията на основната и от широкоъгълната камера. Резултатът съчетава обхвата на широкоъгълната камера с повече детайли в центъра на изображението. Тази функция върши отлична работа, например за групови снимки. С удоволствие откриваме и добре работещи селфи режим (AI Portrait); настройка за снимане на тъмно (Night Mode 2.0), и на още по-тъмно (Dark Vision). Отлично впечатление оставя и режимa "Статив". Включете го когато смартфонът ви е стабилен и неподвижен (например на истински статив) и той автоматично ще направи снимка с удължена до 56 секунди експозиция, в зависимост от сцената. Този режим е идеален за заснемане на звездно небе, на нощен пейзаж или на някоя забележителност по тъмна доба. Супер забавна и полезна функция, която би трябвало да присъства във всяко снимащо устройство под Слънцето

Ако говорим за по-традиционните характеристики, Nokia X30 5G също стои гордо изправен срещу конкуренцията. Тук откриваме чипсет Snapdragon 695 с 5G, 8 GB RAM и 256 GB вътрешна памет, която може да бъде разширявана с допълнителни карти памет. Операционната система е чист като детска сълза Android 12, което е добра новина, като минимум от гледна точка на “пъргавината” на интерфейса. Накратко, моделът осигурява не само отлична всекидневна производителност, но няма да се уплаши и от видеоигри. Още по-приятно е, че от HDM обещават три актуализации на операционната система, плюс три години месечни актуализации на сигурността.

Устройството притежава всички стандартни характеристики на един съвременен смартфон, включително добре работещо отключване с лицево разпознаване и пръстов отпечатък. В категорията “не е жизненоважно, но все пак си е хубаво” имаме добавки като FM радио и поддръжка на 2 SIM карти. Батерията на Nokia X30 5G с капацитет от 4200 mAh захранва всичко това, като ви обещава до 2 дни работа с един заряд - при нормална употреба и без изхвърляния. Устройството поддържа и 33W бързо зареждане, като зарядното се закупува отделно. Директно “от кутията” можете да зареждате с включения в комплекта USB Type-C/(USB 2.0 кабел.

След всичко това, ако сте на пазара за добър, здрав 5G телефон, с цялата необходима функционалност (“и още нещо”), и в същото време искате да сте екологично отговорен потребител - Nokia X30 5G трябва да е на видно място във вашия “шортлист” за покупка.

Nokia X30 5G - еко смартфон с много възможности


Ако искате да направите нещо добро за планетата, имате голям избор от възможни действия. Някои хора избират да вандализират безценни произведения на изкуството, за да привлекат внимание. Други предпочитат да направят нещо умно и достойно за Homo sapiens. Например да си купят електронно устройство, създадено да бъде екологично устойчиво. Такъв е смартфонът Nokia X30 5G, който е най-амбициозният модел на този производител от доста време насам. Новата Nokia има много качества, с които може да се похвали. Това включва добра комбинация от “премиум” характеристики на цена от средния клас. Има и добри фотографски възможности, отличен 6,43-инчов AMOLED дисплей, добра производителност и живот на батерията.


Струва си първо да обсъдим споменатите “зелени” качества на X30. Известно е, че количеството и качеството на опаковките (най-вече пластмасови) са сериозен екологичен проблем. През последните години производителите полагат определени усилия, за да ги намалят. Въпреки това, на пазара има стоки, след чието разопаковане можете да запълните наполовина един уличен контейнер за боклуци. Затова всяко усилие за намаляване на опаковките трябва да бъде стимулирано, включително чрез нашата покупателна сила на потребители. Нека да видим как са се справили от HMD Global (известни също като Nokia mobile) в случая с Nokia X30 5G. Накратко: справили са се добре.


Първо, очевидно е целенасоченото старание за минимизиране на опаковката и съдържанието на кутията. Липсва зарядно устройство, така, че можете да използвате някое от 27-те, които вероятно пазите у дома си. Идеята тук е намаляване на електронните отпадъци, което само по себе си е огромен екологичен проблем. Между другото, именно в тази насока е и европейската регулация за налагане на единен стандарт за зареждане. Кутията на Nokia X30 5G не съдържа нищо, което да не е абсолютно необходимо, ако изключим неизбежната бумащина, която обикновено се озовава в кофата за боклук веднага след разопаковане, или бива низвергната до “чекмеджето за боклуци”. Кутията на устройството идва с FSC сертификат и е изработена от 94% рециклирана хартия. Това означава, че минималното количество материал (6%), което не е рециклирано, произхожда от гори, управлявани по най-високия стандарт за екологична устойчивост. Всичко това е нещо, което би трябвало да е масова практика при потребителските устройства на пазара.


Същия стандарт е приложен и при изработката на самия смартфон. Рамката на устройството е изработена от 100% рециклиран алуминий, а полимерният заден капак - от 65% рециклирана пластмаса. Използването на тези материали по никакъв начин не нанася естетична или друга щета на устройството. Nokia X30 изглежда, и се усеща, като солидно и качествено направена “джаджа”, в най-добрите традиции на марката.


Освен по обичайния начин, моделът се продава и чрез Circular - новата абонаментна услуга на HMD Global. Нейната цел е да стимулира потребителите да използват устройствата си по-дълго време, отново с цел намаляване на електронните отпадъци. Представете си, че вземате нов телефон на лизинг, вместо да го купите директно. При това, през цялото време на договора сте осигурени в случай на случайна повреда, загуба или кражба. Можете да върнете и замените смартфона си по всяко време, като компанията поема отговорността за неговото безопасно рециклиране. Междувременно получавате стимули според това колко дълго използвате устройството си, без да го сменяте. Те са под формата на кредити, които можете да използвате за екологични инициативи - като засаждане на дървета, почистване на природата от пластмаса и т.н.. Засега услугата Circular е достъпна само в Обединеното кралство и Германия, но бъдещето му разпространение в световен мащаб е сигурно. Подобни иновативни схеми определено имат бъдеще, защото имат екологичен смисъл и едновременно с това предлагат практически предимства за потребителите. Сред тях е и възможността да престанете да пълните онова тъжно чекмедже със стари джаджи у дома.


След всичко това уверено казваме, че Nokia X30 5G е истински еко-боец, достоен за просветеното ви внимание. Вдъхновени от тези му качества, ние заведохме нашия тестов модел на разходка в гората. Както можете да видите от снимките, той изглежда чудесно там. Междувременно, спокойствие ни вдъхваше фактът, че смартфонът е сертифициран с код IP67. Това значи, че е абсолютно защитен от прах и може да издържи до 30 мин във вода с дълбочина до 1 м.


Разбира се, екологичната устойчивост не е всичко за една джаджа. Nokia X30 5G се справя добре и по всички останали показатели. Конструкцията е здрава, а дизайнът е спретнат и удобен (7,9 мм дебелина). Покритието на предния панел е от якото стъкло Corning Gorilla Glass Victus, а на фото-модула - от Corning Gorilla® DX+, което осигурява добри оптични характеристики на камерите. Откъм дисплей, от Nokia са решили да ни поглезят с ярък, контрастен, колоритен и отзивчив 6,43-инчов FHD+ (1080 x 2400) AMOLED PureDisplay, с честота на опресняване 90Hz. Освен, че е безупречен и водещ в класа си, този панел е повече от адекватен за видеоигри.


В същото време, със своя 50-мегапикселов основен сензор, с добра оптика и оптична стабилизация на изображението (OIS), новата Nokia е повече от компетентно фотографско устройство. Фотографският отдел се допълва от 13 мп ултраширокоъгълна камера, както и от 16 мп преден обектив, скрит в малката “точка” в горната част на екрана.


Внимание заслужават базираните на изкуствен интелект разнообразни режими за заснемане, които са много удобни за всички не-фотографи на този свят. Capture Fusion например комбинира в един кадър най-доброто от изображенията на основната и от широкоъгълната камера. Резултатът съчетава обхвата на широкоъгълната камера с повече детайли в центъра на изображението. Тази функция върши отлична работа, например за групови снимки. С удоволствие откриваме и добре работещи селфи режим (AI Portrait); настройка за снимане на тъмно (Night Mode 2.0), и на още по-тъмно (Dark Vision). Отлично впечатление оставя и режимa "Статив". Включете го когато смартфонът ви е стабилен и неподвижен (например на истински статив) и той автоматично ще направи снимка с удължена до 56 секунди експозиция, в зависимост от сцената. Този режим е идеален за заснемане на звездно небе, на нощен пейзаж или на някоя забележителност по тъмна доба. Супер забавна и полезна функция, която би трябвало да присъства във всяко снимащо устройство под Слънцето


Ако говорим за по-традиционните характеристики, Nokia X30 5G също стои гордо изправен срещу конкуренцията. Тук откриваме чипсет Snapdragon 695 с 5G, 8 GB RAM и 256 GB вътрешна памет, която може да бъде разширявана с допълнителни карти памет. Операционната система е чист като детска сълза Android 12, което е добра новина, като минимум от гледна точка на “пъргавината” на интерфейса. Накратко, моделът осигурява не само отлична всекидневна производителност, но няма да се уплаши и от видеоигри. Още по-приятно е, че от HDM обещават три актуализации на операционната система, плюс три години месечни актуализации на сигурността.


Устройството притежава всички стандартни характеристики на един съвременен смартфон, включително добре работещо отключване с лицево разпознаване и пръстов отпечатък. В категорията “не е жизненоважно, но все пак си е хубаво” имаме добавки като FM радио и поддръжка на 2 SIM карти. Батерията на Nokia X30 5G с капацитет от 4200 mAh захранва всичко това, като ви обещава до 2 дни работа с един заряд - при нормална употреба и без изхвърляния. Устройството поддържа и 33W бързо зареждане, като зарядното се закупува отделно. Директно “от кутията” можете да зареждате с включения в комплекта USB Type-C/(USB 2.0 кабел.


След всичко това, ако сте на пазара за добър, здрав 5G телефон, с цялата необходима функционалност (“и още нещо”), и в същото време искате да сте екологично отговорен потребител - Nokia X30 5G трябва да е на видно място във вашия “шортлист” за покупка.







Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com