НА ЖИВОВойната в Украйна

Нов тест открива болестта на Алцхаймер три години преди клиничната диагноза

5080

Ново изследване на Института по психиатрия, психология и невронауки (IoPPN) към Кралския колеж в Лондон създаде кръвен тест, който може да се използва за прогнозиране на риска от болест на Алцхаймер до 3,5 години преди клиничната диагноза.

Изследването, публикувано в списание Brain, подкрепя идеята, че компонентите в човешката кръв могат да модулират образуването на нови мозъчни клетки - процес, наречен неврогенеза. Неврогенезата се осъществява във важна част от мозъка, наречена хипокампус, която участва в обучението и паметта, предава БГНЕС.

Въпреки че болестта на Алцхаймер влияе върху образуването на нови мозъчни клетки в хипокампуса в ранните етапи на заболяването, предишни проучвания са успели да изследват неврогенезата само в по-късните ѝ етапи чрез аутопсии.

За да разберат ранните промени, изследователите са събирали кръвни проби в продължение на няколко години от 56 лица с леко когнитивно увреждане (MCI) - състояние, при което някой започва да изпитва влошаване на паметта или когнитивните си способности. Макар че не всеки, който има MCI, развива болестта на Алцхаймер, тези с това състояние стигат до диагноза много по-често, отколкото населението като цяло. От 56 участници в проучването 36 са получили диагноза "болест на Алцхаймер".

При проучването на влиянието на кръвта върху мозъчните клетки изследователите правят няколко ключови открития. Кръвните проби, събрани от участници през годините, които впоследствие са се влошили и са развили болестта на Алцхаймер, са насърчавали намаляването на клетъчния растеж и делене и увеличаването на апоптотичната клетъчна смърт (процес, при който клетките са програмирани да умрат). Изследователите обаче отбелязват, че тези проби също така увеличават превръщането на незрели мозъчни клетки в хипокампални неврони.

Въпреки че причините за повишената неврогенеза остават неясни, изследователите изказват предположението, че тя може да е ранен компенсаторен механизъм за невродегенерацията, която се наблюдава при хората, развиващи болестта на Алцхаймер.

Учени: Тази подправка лекува Алцхаймер

Учени от Германия направиха неочаквани разкрития за една подправка и нейната ефективност при лечение на болест на Алцхаймер. Подправка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интересно

Библейски градове, изгубени...
По-древни от пирамидите и Стоунхендж....
Уникален ръкопис на Птолемей...
Томография на древноегипетска...
Когато виждаме нещо, а то се оказва...
Мозъкът с времето разпозна собствената...
Топенето на антарктическия лед...
Учени назоваха тайната на старите...
Оставете кучето си да души наоколо...
В Израел създадоха наноботи,...
Необичайна гробница на маите...
Признак за интелект. Какво си...

Последни новини