Нова книга на Националния исторически музей за подводната археология

1414
Нова книга на Националния исторически музей за подводната археология
Снимка: НИМ

Излезе от печат книгата най-новата книга на проф. д-р Иван Христов - PORTBAGLAR. Archaeological surveys in the water area of Cape Hristos and the hinterland between the capes of Kolokita and Agalina near Sozopol.( ISBN 978-619-90311-5-5pdf ) София 2023,1-160; ISBN: 978-619-00-1583-3 – печатно издание В. Търново, изд. Faber 2023.

Изданието се посвещава на 50-годишнината на Националния исторически музей. Книгата е поредното изследване на автора по морска археология за района на Западния Понт. То засяга акваторията на нос Христос до гр. Созопол и близкия хинтерланд на залива Каваци. Приема се, че въпросната акватория е важна пристанищна зона в непосредствена близост до големия античен и средновековен градски център. Значението и се определя от изключителните географски дадености: защитен от северните и североизточни ветрове залив, запазена добра дълбочина максимално до бреговата ивица.

Заливът остава анонимен през Античността, но е част от пристанищната система на Аполония/Созопол и вероятно онова „второ“ пристанище споменато от анонимен автор от VI век. През Късното Средновековие акваторията на нос Христос е отбелязана върху западноевропейски карти с името PortBaglar. Наличието на „порт“ (пристанище) се потвърждава и от някои западноевропейски и руски пътешественици и дипломати.

Истинското значение на пристанищната зона на юг от Созопол се определя обаче от археологическите предмети открити под вода. Част от тях са съхранени са във фонда на Национален исторически музей и за щастие попадат в най-големия български музей след проведени две подводни експедиции в района през 2022 г. Именно резултатите от тези проучвания са в основата на настоящото изложение.

В структурно отношение книгата включва шест части. Освен резултатите от подводните огледи са разгледани и данните получени от геофизични проучвания извършени в акваторията на нос Христос през 2022 г. В книгата намира място и преглед на изворовия материал за морския район.

В две отделни глави е проследено развитието на пристанищната система на Аполония/Созопол, както и концентрацията на различни по вид и хронология археологически структури в хинтерланда разположен на запад от залива Каваци на площ от около 10 кв. м. Тук е търсена връзката между паметниците и морските комуникации.

Изнесената в книгата информация поставя началото на пълноценно изследване на акваторията на нос Христос и последвали археологически разкопки на сушата. В крайна сметка в археологията всичко е предпоследно.

Изключително ценен тракийски нагръдник ще бъде показан в Националния исторически музей (СНИМКИ)

Изцяло реставриран, изключително ценен, позлатен тракийски нагръдник, ще бъде изложен на 22 февруари 2022 г. в Националния исторически ...

Книгата е със свободен достъп на сайта на НИМ, на следния линк: https://drive.google.com/file/d/1MRr62BMcej9H_X2QC8ysPZRsT9dv4x9o/view?fbclid=IwAR2K7JXbzk3S0vgo65siRFDpUWf0-x2kSvxGVlt3rKQ9jKAOyTUamMwJc18

Публикации на проф. Иван Христов може да намерите, освен на сайта на НИМ, така и на следния адрес: https://historymuseum.academia.edu/IvanHristov

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

"Книгите оживяват" на 12 април 2024 г. - интерактивна изложба на 32 картини на Мая Бочева – Уики

Кои са "Лечебните адаптогени" и как да ги използваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги