НА ЖИВОВойната в Украйна

Нова молекула може да увеличи продължителността на живота и здравето

4701

Изследователите са открили група молекули, които помагат на клетките да възстановят повредени компоненти

Повече от десетилетие учените се борят да открият „еликсир на вечния живот“ или поне начин да се увеличи продължителността на живота. Някои от тях дори са преуспели в изследванията, но основният проблем остава да се намери начин, при който да няма странични ефекти и негативно въздействие върху човешкия организъм, пише SciTechDaily.

Изглежда, че група учени от Факултета по медицина на Еврейския университет в Йерусалим (HU) са успели да намерят решение на проблема. Според изследователите средната продължителност на живота в света вече се е увеличила благодарение на постиженията на технологиите и медицината, но основната задача все още е да се удължи животът, без да се застрашава здравето.

По време на изследването учените открили група от молекули, които позволяват на клетките да възстановяват увредените участъци и да съхранят способността на тъканите да изпълняват необходимите функции.

Според учените нашите клетки се захранват от малки „електроцентрали“ – митохондрии. Те са отговорни за производството на енергия и способността на клетките да функционират както трябва. С времето тези миниатюрни „електроцентрали“ се износват и вече не могат да изпълняват функциите си по необходимия начин. Но в нашите клетки също има сложен механизъм, който им позволява да елиминират дефектните митохондрии и да ги заменят с нови. Вярно е, че с времето този механизъм отслабва и клетките вече не могат качествено да попълват митохондриите – в резултат на това страда и остарява целият организъм.

Този дегенеративен процес е в основата на множество различни заболявания, включително Алцхаймер и Паркинсон, както и сърдечни заболявания и процеса на стареене като цяло.

В своето изследване учените са създали иновативна комбинация от молекули, която в бъдеще може да се превърне в основа за лечение на заболявания, които преди са били смятани за нелечими. Освен това то може да се използва и за профилактични цели за забавяне на развитието на заболявания, свързани с възрастта.

Изследването на учените е публикувано в списание Autophagy.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Намалява смъртността 8,5 пъти: най-лесният начин за предотвратяване на тежък COVID

Обикновената противогрипна ваксина намалява риска от болест на Алцхаймер

Изследователи от Центъра по здравеопазване на Тексаския университет в Хюстън установиха, че при хората, получили поне една ваксина срещ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интересно

Y хромозомата дегенерира: За...
Къде на Земята слънцето изгрява...
Кой е най-големият континент?...
Къде е входът към подземния свят?...
Загадъчни пипала в мозъка контролират...
Римският император, чиято съпруга...
Учени прочетоха бележки върху...
Яйце пада от Космоса и... оцелява...
Най-старото животно в света празнува...
Подводни археолози откриха набатейски...
Открито в дълбините: това ли е...
Неизвестна древна цивилизация...

Последни новини