Новият Ford Focus задава тенденциите в класа на Golf (тест-драйв)

27598
Снимки: Ford

През 1998 година се появи първото поколение на Ford Focus, който наследи Escort. От момента на дебюта му, от Focus са продадени над 16 милиона автомобила, което е повече дори от легендарния Ford T. Точно 20 години по-късно Ford представи четвъртото издание на своя бестселър, който се смята за един от най-успешните съвременни модели на марката. Новият Ford Focus е създаден на абсолютно нова платформа, има нов дизайн, нови двигатели и скоростни кутии, както и най-новите електронни системи за безопасност, сигурност и помощ на водача. В България пазарната премиера на новия Ford Focus се състоя преди месец, а първият тест-драйв беше съвсем скоро. Зад волана на новия Focus стана ясно, че в момента Focus е един от най-добрите автомобили в сегмента си и има всички качества да продължи пазарния успех на своите предшественици.

Решаващ за успеха на Ford Focus винаги е бил неговият външен вид. Всяко едно от трите поколения досега изглеждаше модерно и стилно на фона на конкурентите си. Четвъртото издание не прави изключение и изглежда страхотно. На живо е дори още по-привлекателен, отколкото на снимките. За пореден път дизайнерите на Ford са успели да създадат един модерен, цялостен и хармоничен образ, в който милиони хора по света ще се влюбят. В новия Ford Focus стойките на покрива са по-силно наклонени, а линията на прозореца вече е извита. Широката решетка изглежда като усмивка, а стреловидните фарове вече могат да бъдат LED. Капакът на багажника е покрит със спойлер, а продълговатите светлини подчертават широчината на задната част. Както и преди, Ford Focus се предлага като хечбек с 5 врати, седан и комби. Освен базовия вариант Trend и добре оборудвания Titanium, можете да изберете спортния пакет ST Line и луксозната версия Vignale. Към гамата е добавен и вариант Active, който прилича на кросоувър с повишен просвет с 30 мм и защитни елементи.

Галерия: Четвъртото поколение на Ford Focus е изцяло нов автомобил отвън и отвътре

Оформлението на салона на новия Ford Focus е познато от новата Fiesta, като воланът е много удобен за управление. В интериора значително са подобрени материалите, като повечето използвани пластмаси са гумирани и оставят приятно усещане при допир. Където е необходимо са поставени меки материи, включително и на мястото, където коляното докосва централния тунел. Най-важните данните вече могат да се прожектират върху предното стъкло чрез Head-Up дисплей. В горната част на централния панел е поставен 8,0-инчов сензорен екран на мултимедийната система SYNC 3. Видимостта от позицията на водача е добра, като предните колони почти не пречат на обзора. Големите огледала са оборудвани със сензори за слепите зони.

Новият Ford Focus е станал по-дълъг и по-широк, но по-нисък. Дължината на хечбека е нараснала до 4,38 метра, а междуосието достига 2,70 метра. По-големите външни размери и удълженото междуосие са довели до увеличаване на пространството в салона. Предните седалки са много удобни, а масивните странични опори придържат отлично тялото на водача в завоите. На втория ред седалки вече има достатъчно място за краката и над главите на пътниците, както и повече пространство на нивото на рамената. Обемът на багажника на хечбека се е увеличил до 375 литра, като в този клас никой не предлага много повече. Ако е необходимо, капацитетът на товарното пространство може да се увеличи до 1354 литра чрез сгъване на облегалките на задните седалки, при което се образува почти равен под и се събират големи товари.

Новият Focus е получил почти всички технологии, които в момента са налични в моделите на Ford. В новия модел дебютират някои системи, които се не само нови за марката, но и за сегмента като цяло. Списъкът с опции за Ford Focus е сериозно разширен и сега включва безжично зареждане за смартфон, Wi-Fi и аудиосистема с 675 вата. Капакът на багажника на хечбека и комбито може да бъде с електрическо задвижване с отваряне при допир. Новият Focus е оборудван с адаптивен круиз контрол с автопилот за задръствания, система за активно задържане в лентата, адаптивни фарове, автопилот за паркиране, Head-Up дисплей и дори система, която помага да се избегне сблъсък със спрял или рязко намаляващ автомобил, като може да го заобиколи, ако тази маневра е безопасна за другите участници в движението.

Четвъртото поколение на Ford Focus се предлага с нови двигатели с турбокомпресор, които отговарят на стандартите Евро 6. Бензиновите са 3-цилиндрови турбомотори EcoBoost с обем от 1,0 литър и мощност 100 и 125 к.с., както и с обем 1,5 литра с мощност 150 и 182 к.с. В гамата има и два турбодизелови агрегата с обем 1,5 литра и мощност 95 и 120 к.с., както и един 2,0-литров турбодизел със 150 к.с. Стандартно двигателите се комбинират с 6-степенна механична скоростна кутия, а като опция се предлага новата 8-степенна автоматична трансмисия. На първия тест-драйв успях да изпробвам може би най-разумният избор за задвижване, а именно Focus с 1,0-литров бензинов двигател EcoBoost и 125 конски сили, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. Двигателят е невероятно отзивчив и гъвкав, и работи перфектно. Тягата е достатъчна дори при стръмни планински изкачвания. При това моторът работи тихо до 3500-4000 об/мин и едва след това в салона се чува неговия рев.

За първи път при новия Focus са налични адаптивни амортисьори и технология за промяна на настройките на шасито. Подобрени са и спирачките. Новата платформа C2, която е в основата на Focus, предлага възможността за използване на два вида задно окачване – торсионна греда или многораменно окачване. Благодарение на тези характеристики, новият Focus се шофира толкова вълнуващо, колкото и Fiesta ST, и безспорно знае как да достави удоволствие на водача. На планинските завои Focus описва точно траекторията на извивките, без да показва признаци на недозавиване. Воланът е плътен и отзивчив, изпълнен с тежест в режим Sport, ако имате нужда от такъв. За икономия на гориво, изберете режим Eco.

Новият Ford Focus има всички качества да задава тенденциите в класа на Volkswagen Golf. В момента той превъзхожда основните си конкуренти, сред които са Opel Astra, KIA Ceed и Renault Megane. Освен това Focus е един от най-добрите семейни представители на сегмента. Той се грижи за комфорта и безопасността на пътниците, без скованост или неподходящ кич. Привлекателният външен вид, качественият интериор, богатото оборудване, управлението и пътното поведение доставят истинско удоволствие. Цените на новия Ford Focus у нас започват от 33 500 лева, а за автомобили на склад, за клиентите има ценово предимство в размер на 2300 лева.

Технически характеристики

Ford Focus 1.0 EcoBoost (125) Trend

Размери

Дължина, мм: 4378

Широчина, мм: 1825

Височина, мм: 1452

Междуосие, мм: 2700

Собствено тегло, кг: 1247

Вместимост на резервоара, л: 52

Двигател

Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 998

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 125/6000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 170/1400-4500

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 200

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,0

Среден разход, л/100 км: 4,8

Вредни емисии СО2, г/км: 108

Цена на тествания модел, лева с ДДС: 35 400 лева

 

КОНКУРЕНТЪТ

Opel Astra 1.4 Turbo Enjoy

Размери

Дължина, мм: 4370

Широчина, мм: 1809

Височина, мм: 1485

Междуосие, мм: 2662

Собствено тегло, кг: 1278

Вместимост на резервоара, л: 48

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1399

Ford Fiesta ST търси хора с бензин в кръвта (тест-драйв)

За хората с бензин в кръвта всяко натискане на газта е прилив на адреналин. Те не шофират обикновени коли, а избират спортни модели. Сп...

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 125/4000-5600

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 230/2000-3500

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 205

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,5

Ford Focus ще разпознава дупките на пътя

Новото поколение на Ford Focus ще се бъде оборудван със специална система за разпознаване на дупките, която ще улесни пътуването по раз...

Среден разход, л/100 км: 5,4

Вредни емисии СО2, г/км: 125

Базова цена на тествания модел, лева с ДДС: 33 215

 

Автор: Денислав Стоянов

Фотография: Ford

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com