НА ЖИВОВойната в Украйна

Новият вариант на коронавируса от Индия - какво ни очаква?

3967

Т.нар. индийски вариант на Омикрон (Кентавър) вероятно не превъзхожда доминиращия BA.5 с избягване на имунния отговор, а поради някакви други причини. Това заяви биологът-вирусолог проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ, вече има данни от изследвания на кръвен серум, които показват, че BA.2.75 се "захваща" по-слабо за човешките клетки, отколкото BA.2. Всъщност, BA.2.75 е разклонение точно на генетичната линия BA.2, която доминираше в България в самия край на пролетта на 2022 година и началото на лятото. BA.2.75 обаче успява да "победи" по отношение на заразяването доминиращия сега вариант BA.5.

Професор Александрова каза още, че има немалка защита от антитела и срещу новия вариант при наскоро (в рамките на месец-два-три) ваксинирани и/или преболедували хора. По думите ѝ, по принцип многото преболедували и ваксинирани отслабват влиянието на вируса - вече над 2 години той е част от живота ни и организмът ни почва да се приспособява.

Дали обаче ситуацията предполага оптимизъм или просто отиваме към образуване на изцяло нов вирус: Нов подвариант на Омикрон от Индия може да е нова стъпка коронавирусът да стане изцяло нов вирус

"Пандемията още не е приключила, но краят ѝ се вижда, обаче това не означава, че ѝ се вижда краят", заключи проф. Александрова, опирайки се на информацията от СЗО. От думите ѝ излезе, че няма причина за голямо притеснение. Тя призова: "Всеки един от нас, когато не се чувства добре, е хубаво да пази останалите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здравеопазване

Всеки десети преболедувал COVID...
Лек ръст в броя на новите случаи...
Без пунктове за ваксиниране срещу...
Доц. Ангел Кунчев: Сега очакваме...
Пловдивска болница осъди НЗОК...
Спад в броя на новите случаи на...
Смениха номера на националната...
ВМА отбелязва 131 години от създаването...
Лек ръст в броя на новите случаи...
Предложение: Безплатни ваксини...
Директорът на проекта за медицинска...
Новите случаи на коронавирус...

Последни новини