Новините: Най-важното за деня, 14 октомври

4106
Новините: Най-важното за деня, 14 октомври

Екипът на Actualno.com събра за вас най-важното от новините на 14 октомври, неделя.

ПОЧИНА МИЛЧО ЛЕВИЕВ(ВИДЕО)

Отиде си световноизвестният български джазмен Милчо Левиев. За кончината на 81 - годишния композитор и пианист съобщиха негови близки пред Нова телевизия. Милчо Левиев е български джаз музикант, композитор, аранжор и пианист, работил през голяма част от живота си в Съединените щати. В последните години живееше в Солун. Какво означава за твореца хубавата музика и коя е тя, вижте думите на Левиев в статията.

ТРИМА БЪЛГАРИ СА СРЕД ЖЕРТВИТЕ НА СТРЕЛЕЦА ОТ ЧИКАГО

Трима от убитите в Чикаго са българи - две жени и едни мъж. Те бяха застреляни по време на вечеря с още един американски гражданин по произход в дома им късно в събота. Петата жертва все още се бори за живота си в болница, съобщи българския консул Иван Анчев в града с най-голямата наша общност зад граница. Двама от българите са съпрузи в техните ранни 40 години,а втората жена е на над 60 години, каза Анчев. Те са имали легален статут. Загиналият мъж е и американски гражданин, а съпругата му е пребивавала в САЩ със зелена карта. Кадри от местопрестъплението можете да видите тук.

КАРАКАЧАНОВ: НА ГРАНИЦАТА Е СПОКОЙНО, ЩЕ РЕАГИРАМЕ ПРИ НУЖДА

"По границите на България ситуацията е спокойна, няма раздвижване", заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. По думите на Каракачанов не е необходимо да се планират по-специални мерки в следващите дни, защото няма движение на големи групи нелегални емигранти към българската граница. "Гранична полиция контролира ситуацията. Има готовност, при необходимост, да се включи и подразделение на армията да подпомага Гранична полиция, както беше във времената, когато имаше засилен натиск от нелегални мигранти по нашата граница. Но към момента всичко е спокойно, ситуацията се наблюдава както на територията на Гърция, така и на Турция".

ЗАПЛАХАТА ОТ ВЪЗРАЖДАНЕ НА "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА" СЕ ЗАСИЛВА

Кюрдите в Североизточна Сирия обявиха, че няма да считат за свой приоритет охраната на задържаните от тях бойци на „Ислямска държава“, ако военните действия на Турция продължат, съобщава BBC. Междувременно стана ясно, че близо 800 души - семейства на членове на „Ислямска държава“, са успели да избягат от лагер, докато кюрдските сили се опитват да устоят на офанзивата на Турция. „Бруталната военна операция на Турция и на нейните наемници в момента се води край лагера в Айн Иса, където се намират хиляди членове на семействата на бойци от „Ислямска държава“, посочи в изявление ръководството на кюрдските милиции. „Някои от хората в лагера са успели да избягат“, се допълва в изявлението. Сирийските демократични сили в момента държат хиляди заподозрени в терористична дейност. Обширни райони в североизточната част на Сирия, които са под контрола на кюрдските бойци са подложени на масиран обстрел от страна на Турски военни, които започнаха офанзива в сряда.

ИМА ЛИ ОПАСНОСТ РУСИЯ ДА АНЕКСИРА БЕЛАРУС?

Русия и Беларус ще си сътрудничат още по-тясно. Толкова тясно, че мнозина говорят за анексия или поне за икономическо поглъщане на Беларус. Други го тълкуват като възможност да се удължи президентския мандат на Путин. Рядко се случва в столицата на Беларус Минск да има протести на опозицията. А още по-рядко се случва полицията да ги толерира – какъвто беше случаят от миналата неделя. Няколко десетки до няколкостотин души - според различните оценки - последваха призива на опозиционния политик Николай Статкевич да протестират срещу по-тясното икономическо обвързване на страната със съседна Русия. Повод за протеста са плановете за задълбочаване на икономическата интеграция между бившите съветски републики, които могат да се осъществят още до края на тази година. От месеци насам се спекулира по този въпрос. Липсва обаче каквато и да е официална информация.

ЖЕРТВИТЕ НА ТАЙФУНА "ХАГИНИС" СЕ УВЕЛИЧАВАТ, ПРАЩАТ ВОЕННИТЕ НА ПОМОЩ (СНИМКИ И ВИДЕО) 

Най-малко 26 души са загинали, а други 16- са обявени за изчезнали, след като мощният тайфун Хагибис удари Япония, съобщава агенция „Киодо“. Близо 100 души са пострадали. Заради проливните дъждове много реки в страната излязоха от коритата си и наводниха обширни жилищни райони. В ход са спасителни операции за централната, източната и североизточната част на Япония, където има и много активизирали се свлачища.

ДВЕ СА ЖЕРТВИТЕ НА СРУТЕНИЯ ХОТЕЛ В НЮ ОРЛИЪНС

Две са вечежертвите на срутването на хотел „Хард рок“ в Ню Орлиънс, съобщава CNN. Ранените са над 20 души. Един човек е в неизвестност. На място все още работят спасителни екипи,които претърсват руините. Конструкцията на сградата е все още нестабилна. Като предпазна мярка са евакуирани съседните жилищно постройки. Кадри от срутването можете да видите тук.

ЗАВИШЕНИ СТОЙНОСТИ НА СЕРЕН ДИОКСИД БЯХА ОТЧЕТЕНИ В ГЪЛЪБОВО

Заради превишена стойности на серен диоксид в Гълъбово всички термични централи от комплекса „Марица изток“ имат предписания за контрол и редуциране на емисиите на серен диоксид и за намаляване на товара на работещите към момента мощности от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора. Превишение на алармения праг по показател серен диоксид е измерен в града снощи от 16 до 18 часа, а най-високите стойности са регистрирани в 17 часа - 1015.42 микрограма на кубически метър.

ЩЕ ОСТАНАТ ЛИ БЕЗ СВЕЩЕНИЦИ АРМЕНСКИТЕ ЦЪРКВИ?

Арменската общност в страната се вдига на протест. Хора от няколко града от страната се събраха в Пловдив пред арменската църква. Те се притесняват, че църквите им ще останат без свещеници. От общо 17 храма – едва в 4 има духовници.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com