Новините: Най-важното за деня, 14 юли

2200
Новините: Най-важното за деня, 14 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важното за деня, 14 юли. 

ШЕСТИ ДЕН ПРОТЕСТИРАЩИ ИСКАТ ОСТАВКИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Шести пореден ден на антиправителствени протести в София. На площада пред президентството отново се събраха хиляди хора. Има засилено полицейско присъствие. "Трябва да има промяна", "Правителството да подаде оставка", "Мутри вън", "Гешев е позор", скандират хората. Протести има и в други градове на страната. Стотици се включиха в шествието в Бургас с искания за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Демонстрация има и в Хасково. Протести се провеждат и в Русе, Благоевград.

ПРОКУРАТУРАТА ПУСНА ЗАПИСИ НА БОЖКОВ С ИЗВЕСТЕН ЖУРНАЛИСТ И МОЖЕ БИ С ДЕПУТАТ ОТ БСП

Специализирана прокуратура отдели материали от досъдебното производство, водено срещу обвиняемия Васил Божков и други лица, за участие в организирана престъпна група и други престъпления. На база отделените материали е образувано ново досъдебно производство за престъпление по глава Първа от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В глава Първа на НК обаче се поставят като цяло общи положения за наказателното право - най-вече за какви задачи преследва кодексът и за кого се отнася! В тази глава няма текстове за конкретни видове престъпления.

ИВАН ГЕШЕВ: РАДЕВ ПОДКРЕПИ БЕГЪЛЦИТЕ ОТ ПРАВОСЪДИЕТО

Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Това пише в своя Twitter профил обвинител номер едно Иван Гешев.

"Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината", гласи още коментарът на Гешев, като по-рано Божков също е написал кратко обръщение към главният прокурор: "Бъди смел, Иван Гешев. Самоарестувай се".

ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ: БОРИСОВ-ДОГАН-ПЕЕВСКИ РАЗПРЕДЕЛЯТ ГОДИШНО ПО 1-1,5 МЛРД. ЛВ., ГЕШЕВ Е МАША НА МАФИЯТА

Кръгът Пеевски - Доган - Борисов разпределя годишно между милиард и милиард и половина лева, какво са 67-те млн. лв на Васил Божков за "техните амбиции". "Убеден съм, защото чувам, че комисионните за бизнеса, за уреждането на обществените поръчки се движат между 15% и 50% вече. И ако погледнете колко е годишният обем на обществените поръчки, ще разберете. Комисионните се взимат не само от вътрешни играчи, но и от чужди фирми, които стават съучастници в подкрепата на това корумпирано правителство." Това казва банкерът Цветан Василев в разговор с Явор Дачков, "Гласове" чрез видеовръзка от Белград, публикувана на 13 юли.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК НА БСП СОФИЯ: ПРАТЕНИ СА МИ НАД 100 СЛУЧАЯ СЪС СЪМНЕНИЕ ЗАЩО СА ПОЛОЖИТЕЛНИ ЗА КОРОНАВИРУС

Има ли тежка манипулация на статистиката за коронавируса в България? Ще бъде ли осъдена РЗИ от общински съветник в София, защото го е посочила за заразен, а той не? Отговор на тези въпроси, както и на някои други, Actualno.com потърси в разговор със столичния общински съветник от БСП Николай Николов. Николов беше диагностициран като заразен с коронавирус след като положителна проба даде бившия депутат от БСП Янаки Стоилов и последва масово тестване в червените редици. Но случаят с Николов придоби много странни измерения – по негови собствени думи, той не е имал никакъв симптом. А на всичкото отгоре, след тестване с PCR в частна лаборатория само няколко дни след като РЗИ го обяви за заразен, излезе, че той не е заразен.

СИНДИКАТИТЕ НЕ СЕ РАЗБРАХА ЗА ПРОМЕНИТЕ В КОДЕКСА НА ТРУДА

Синдикатите не се разбраха за еднодневните трудови договори, сумираното работно време и извънредния труд. Това стана ясно след провелото се заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което бяха обсъдени предложените от държавата промени в Кодекса на труда. Синдикатите призоваха България да започне да прилага европейското трудово законодателство, което според тях е момента не се прилага в много отношения.

РАБОТИ ЛИ ДЪРЖАВНИЯТ АЛГОРИТЪМ, КОГАТО ИМАШ НУЖДА ОТ ПОМОЩ ЗАРАДИ ЗАРАЗА С КОРОНАВИРУС?

Не, никой не ме проверява. Спазвам ограниченията, отделил съм се от семейството ми. Техните тестове са негативни. Дойде една дама от РЗИ и ми връчи указания. Тя дойде в сряда (8 юли), аз тръгнах по болници от събота, 4 юли и имаше позитивен резултат на PCR тест след 24 часа. Това каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев, коментирайки личния си опит какво е да се разболееш от COVID-19.

ЩЕ ПОКРИВАТ МОЗАЙКИТЕ В "СВЕТА СОФИЯ" ПО ВРЕМЕ НА МЮСЮЛМАНСКИТЕ МОЛИТВИ

Мозайките в сградата на "Света София" в Истанбул ще бъдат покрити от завеси или по друг начин по време на мюсюлманските молитви. Това заяви говорител на турската управляваща "Партия на справедливостта и развитието" (ПСР), след като президентът Реджеп Тайип Ердоган подписа указа за превръщането в джамия на музея, построен като катедрала и седалище на Гръцката православна църква. Това пише кипърското издание Cyprus Mail, цитирано от агенция "Фокус". Християнските икони в сградата няма да бъдат покривани, а достъпът до нея ще бъде свободен и безплатен за всички, обяви Омер Челик.

УКРАЙНА ПЛАНИРА СЪЗДАВАНЕТО НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ

„Украйна притежава уникални възможности - интелектуални, организационни и финансови – за създаване на собствено ядрено оръжие. Още веднъж ще заявя, че имаме всички сили да разработим наше ядрено оръжие“ - обяви преди година и половина бившият представител на мисията на Украйна при НАТО генерал-майор Пьотр Гарашчук. „Киев има способността да създаде не само атомни бомби, но и ядрени бойни глави за ракети. В сегашните условия по отношение на създаването на ядрени оръжия, Украйна не трябва да се страхува от международни санкции.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com