Новините: Най-важното за деня, 16 октомври

3836
Новините: Най-важното за деня, 16 октомври
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 16 октомври.

ДИРЕКТОРЪТ НА "ДЖИ ПИ ГРУП" ЗАГОВОРИ ЗА "ТЕ", КОИТО ГИ САТАНИЗИРАТ, НО НЕ ВКЛЮЧИ БОРИСОВ

Сатанизират ни, търпим тежки загуби. Нашият разговор с тях няма да се състои през медиите, а в съда. Има определени групи от хора, които имат определени интереси, искат да ни вкарат в режим на обяснение. Това заяви директорът на "Джи Пи Груп" Владимир Житенски, който уточни, че били депозирани съдебни искове. Единственото конкретно обаче по въпроса беше, че ставало въпрос за определени собственици на медии.

ЦЕЛИ 61 000 ПЕНСИОНЕРИ БИ ТРЯБВАЛО ДА ВЗЕМАТ ПЕНСИЯ ДАЛЕЧ НАД ДЕЙСТВАЩИЯ ТАВАН

Над 61 000 пенсионери в България имат осигурителен стаж и възраст, които им позволяват да вземат пенсия над тавана от 910 лева. Това става ясно от отговор на социалния министър Бисер Петков на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков.

БИЗНЕСЪТ СКОЧИ СРЕЩУ ИДЕЯТА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА КВОТИ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ВЪВ ФИРМИТЕ

Бизнесът и работодателите са категорично против т. нар. 'квоти за хора с увреждания', които трябва да се наемат във фирмите. Това стана ясно по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Социалните партньори заедно с ресорния министър Бисер Петков разгледаха в детайли проектозакона за Закона за хората с увреждания.

РАЗКОЛЪТ В ПРАВОСЛАВИЕТО: СВЕТИЯТ СИНОД ПРЕГЛЕЖДА ДОКУМЕНТИ НА ПЕТ ВЕКА, ЗА ДА ВЗЕМЕ ОТНОШЕНИЕ

"Не, няма и да има скоро". Така от Светия синод коментираха пред Actualno.com дали Българската православна църква (БПЦ) има позиция относно разкола, който настъпи в православния свят.

ДЪРЖАВАТА ОБМИСЛЯ БЕЗПЛАТНО ОБУЧЕНИЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ ПО ПЕДАГОГИКА

Увеличаваме приема за педагози, увеличаваме финансирането за професионалните направления, свързани придобиване на педагогическа правоспособност, предоставяне на допълнителни стипендии. За догодина ще предложим и обучението за студентите по педагогика да бъде безплатно, тоест това ще бъде нещо като трета стипендия. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде БГНЕС.

ПРОКУРАТУРАТА ИЗГЛЕЖДА НЕ Е РАЗПИТАЛА МНОГО ВАЖНИ ФИГУРИ, СВЪРЗАНИ ДОКУМЕНТАЛНО С КТБ

Много от лицата, които са свързани документално с аферата, изобщо не са разпитани от прокуратурата. Сред тях има лица от най-високо равнище в изпълнителната власт в България, както и високопоставени фигури в политиката и бизнеса, свързани с чужди държави и с техните конкретни интереси.

ЗАКОНЪТ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ Е ПО-ДОБЪР ОТ ВСИЧКО ДОСЕГА, СМЯТА МАНОЛОВ

По думите му законът може да бъде критикуван, но е можел и да бъде по-лош, освен това се прави в ненормална среда, тъй като се включват хора, които нищо не разбират от темата. "Произведе се един не лош резултат, авторите се съгласиха, че далеч не е перфектен, но трябва да се види как ще сработи, той е по-добър от всичко, което имахме досега, защото е базиран на други предпоставки и ще има повече пари в него", каза Манолов.

ОПАСНО ЛИ Е В БЛАГОЕВГРАД ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ДРУГАДЕ?

Благоевград, смятан за мнозина като студентски рай, не изглежда толкова опасен вечер. Улиците са по-пълни, отколкото през деня. Редица заведения, ресторанти и дискотеки отварят врати, красивият град се превръща в оживено място, където семейства отиват на семейна вечеря, а влюбени двойки се разхождат из градския парк.

АТАНАС АТАНАСОВ СЧИТА, ЧЕ БОЙКО БОРИСОВ СИ КУПУВА ВЛИЯНИЕ В БСП

Един от големите проблеми на Борисовата държава са напълно обезличените институции. В един момент се появява Борисов и отменя всичко. Основната цел на този модел на упражняване на властта е Борисов да разпределя и усвоява общите пари. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

НАД 20 ХИЛ. ИМАНЯРИ У НАС СА ПОД ПОСТОЯННО НАБЛЮДЕНИЕ ОТ МВР

Над 20 хил. иманяри са под постоянно наблюдение от МВР. Това научи „Монитор“ от източници от Национална полиция. След последната акция на МВР, специализираната прокуратурата и ГДБОП, при която беше заловено златно съкровище, само част от което трябвало да се изтъргува за 2 млн. евро, полицията е започнала щателно обследване на хората, занимаващи се с незаконната дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com