Новините: Най-важното за деня, 17 август

4263
Новините: Най-важното за деня, 17 август
Снимка: Pixabay

"Преди да преминем към дневния ред, ми позволете да отправя благодарност към всички, които в неделя вечер добавиха в своя личен дневен ред преодоляване на трагедията, която можеше да причини катастрофиралият автобус от Сърбия. На магистрала "Тракия" се събраха хора, различни по професия, местоживеене, възраст, възгледи, но бяха заедно и помогнаха. Впечатлен и признателен съм за светкавичната и адекватна реакция на всички, които в неделя вечер не подминаха 217 км на "Тракия", мислейки си: "Това не е моя работа".

Служебният кабинет осигури питейна вода за Своге от резерва

Служебният кабинет осигури питейна вода за Своге от резерва. Това обяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев по време на брифинг в Министерски съвет. Поводът е бедственото положение в Своге. То бе обявено снощи и обхваща околните села Искрец, Свидня и Церово. Причината е намален дебит на водата, идваща от река Искрецка.

Кабинетът реши как ще изпълни последното условие по Плана за възстановяване

Служебното правителство е провело разговори с Европейската комисия през изминалата седмица и е поело ангажимент да изпълни и последното 22-ро условие, за да получи първия транш по Плана за възстановяване. 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit Става въпрос за ново възлагане на обществена поръчка за системата ТЕТРА в МВР - да се инсталират и интегрират нужните на полицията радиотерминали (радиостанции). Припомняме, че по средата на юни вътрешното ведомство обяви поръчка за изграждане, развитие и оптимизация на цифровата ТЕТРА система и радиорелейна мрежа на МВР с прогнозна стойност 108 540 044 лева без ДДС, но до крайния срок не бе подадена нито една оферта. Поради тази причина в средата на настоящия месец процедурата бе прекратена.

След проверка на ИПБ: Тунел "Железница" е неизползваем заради свлачища

 Институтът за пътна безопасност (ИПБ) представи доклад относно тунел "Железница", след като извърши на място проверка на него и съоръженията към него, които са част от строителството на лот 3.1 от АМ "Струма". На 10 август ИПБ е установил, че тунелът е изпълнен предсрочно и е напълно готов за въвеждане в експлоатация. Прочети повече Двете тръби на тунела са общо над 4 км и са част от строежа на лот 3.1 от АМ "Струма". Съоръжението е с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Изграден е и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм град Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 108 м и 18 м, подпорна стена и други, отбелязват от Института.

Росица Матева: 24 партии 7 коалиции са подали заявление за регистрация в ЦИК

До 17.00 ч. подали заявление за регистрация са 24 партии и 7 коалиции. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева в "Лице в лице" по бТВ. 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit "Всички те ще бъдат регистрирани днес за участие в изборите. На тези, на които не е приключила проверката на подписката с избиратели, ще бъдат регистрирани при неприключила проверка и когато в утрешния ден дойдат резултатите, ако има подписи, които са под 2500, ще бъде заличена регистрацията. В противен случай всички ще останат, за да се състезават в изборите", уточни още Матева.

Кирил Петков: Всеки арест на Борисов ще е незаконен с този главен прокурор

 „Докато този главен прокурор е там, където е, всеки арест на Бойко Борисов ще бъде неправилен и незаконен“. Това заяви бившият премиер Кирил Петков в интервю за „24 часа“ – във връзка с решението на съда от април, че задържането на лидера на ГЕРБ е било незаконно. Съдебното решение е първа инстанция. „Истината е, че докато нямаме работеща прокуратура или докато Европрокуратурата не стигне до доказателства, а тя и в момента работи, ние няма да имаме устойчиво правораздаване за Борисов. Той държи тези хора, най-вероятно има компромати срещу тях или имат тайни един към друг. И тази задкулисна договорка го държи стабилен", заяви Петков.

Радостин Василев: Предстои кървава битка през есента

Доста сериозна подкрепа имаме сред избирателите на ИТН, които могат да бъдат полезни, за да помогнат на промяната в кървавата битка в началото на есента. Затова настоя бившият спортен министър и независим депутат, напуснал ИТН в 47-то Народно събрание Радостин Василев пред bTV. 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit Ads by WayToGrow Гражданското сдружение на бившите независими депутати водят разговори с „Продължаваме промяната“ евентуално да участват заедно на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Бившите независими народни представители ще подкрепят ПП без коалиционно споразумение.

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" въобще не пазаруват депутати, ама хич

Кирил Петков и Асен Василев са толкова почтени, че ако бяха нови и самопровъзгласили се за почтени политици в Римската република, щяха да сложат за водач на листите си Брут. Просто никой не обича предателите, освен "Продължаваме промяната". Което пък говори красноречиво какви хора има в ПП. Това написа в профила си във Facebook лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов часове, след като бившият спортен министър Радостин Василев съобщи, че отцепниците от "Има такъв народ" водят преговори с "Продължаваме

Крум Зарков: Аз от партия на партия няма да скачам, БСП е моята

Аз от партия на партия няма да скачам, БСП е моята. Това каза служебният правосъден министър Крум Зарков по БНР, попитан дали той няма да се окаже подходящият политик, около който да гравитира евентуален президентски проект. "Аз съм ляв и социалист, чел съм, учил съм, стигнал съм до това мое разбиране и съм се записал в партията, която се обявява за защита на тези идеи. На едни им харесвам, на други – не. За едните съм соросоид, за другите – комунист.

Откриха над 100 кг хероин в кола, минаваща през "Капитан Андреево"

Над 100 кг хероин е открит при проверка на автомобил на граничния пункт "Капитан Андреево" на българо-турската граница. Над 100 кг хероин е открит при проверка на автомобил на граничния пункт "Капитан Андреево".Преди два дни, на 15-и август, на пункта пристигнала кола с френска регистрация,на път от Турция през България за Франция.В превозното средство, управлявано от френския гражданин Х.А., пътували съпругата му и двете им малолетни деца, както и домашните им любимци - две кучета.По метода "анализ на риска" автомобилът е селектиран за щателна митническа проверка. В специално изградени тайници, в пода на колата, достъпни след демонтаж на седалките, както и на мястото на резервната гума, са намерени общо 209 пакета, облепени с фолио и съдържащи бежово прахообразно вещество.Извършеният на място полеви наркотест показал, че откритото вещество е хероин, съобщават от Агенция "Митници".Общото количество на иззетия наркотик е 104.940 кг, на стойност по цени за нуждите на съдебната система 9 444 600 лева.Дрогата и лекият автомобил са иззети, а с постановление на прокуратурата от днес Х. А. е задържан за 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено искане в съда за постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".Разследването по случая продължава. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.Над 100 кг хероин е открит при проверка на автомобил на граничния пункт "Капитан Андреево" на българо-турската граница. Преди два дни, на 15 август, на пункта пристигнала кола с френска регистрация, на път от Турция, през България, към Франция. В превозното средство, управлявано от френския гражданин Х.А., пътували съпругата му и двете им малолетни деца, както и домашните им любимци - две кучета.

Съдът окончателно: ТЕЦ Брикел не може да бъде спрян, отделно да се реши замърсява ли

Заповедта (№ РД-08-115/29.07.2022 г.) на РИОСВ Стара Загора с предварително изпълнение за спиране на ТЕЦ "Брикел" няма да остане в сила. Причината "Брикел" да не затваря - ако затвори, това щяло да доведе до "значително и трудно поправими вреди". Това реши тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), като решението е окончателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com