Новините: Най-важното за деня, 20 ноември

5927
Новините: Най-важното за деня, 20 ноември
Снимка: Getty images/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 20 ноември.

ПРОУЧВАНЕ: ДИСТАНЦИЯТА МЕЖДУ ГЕРБ И БСП ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ СКЪСЯВА

Дистанцията между първите две партии се скъсява, като през ноември разликата между ГЕРБ и БСП е малко над 1% в полза на основната управляваща партия. За ГЕРБ биха гласували 21,2%, а за БСП – 19,9%. Това показват анализите от социологическо проучване на изследователски център "Тренд", посветено на нагласите на българите към основните политически партии, институции и съдебната система.

МАРИЯНА НИКОЛОВА ОФИЦИАЛНО Е ПРЕДЛОЖЕНА ЗА ВИЦЕПРЕМИЕР

Началникът на кабинета на подалия оставка Валери Симеонов - Марияна Николова, е предложена да го замени като вицепремиер. Това става ясно от проекторешението за промени в Министерския съвет, публикувано на сайта на Народното събрание.

БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ ПРИЕ ЛИМИТ ОТ 5000 ЛЕВА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА ДАЛЕЧНИ РОДНИНИ ПРИ КАТАСТРОФИ

Смекчен вариант за лимитите при неимущественото обезщетяване прие парламентарната бюджетна комисия при обсъждането на Кодекса за застраховането, по предложение на председателя на комисията Менда Стоянова. 5000 лева ще бъде лимитът на обезщетението за неимуществени вреди за болки и страдания при починал близък на пътя за разширения кръг роднини и нероднини.

ФАНДЪКОВА НЕ МОЖЕ ОЩЕ ДА КАЖЕ КОГА ЩЕ ТРЪГНАТ ТРАМВАИТЕ ПО "ГРАФ ИГНАТИЕВ"

Не мога да дам точен срок кога трамваят ще тръгне по „Граф Игнатиев”. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, след като заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев дадоха старт на олимпиада по пътна безопасност в 119-о училище, предаде БГНЕС.

ЛЕКАРИТЕ ЗАПЛАШИХА ДА НЕ ПОДПИШАТ НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР ЗАРАДИ БЮДЖЕТА НА НЗОК

Българският лекарски съюз (БЛС) за поредна година изрази несъгласие с бюджета на НЗОК, в случая за 2019 година. Това стана ясно от нарочна пресконференция на съсловната организация. Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров управляващите не са се съобразили с предложението да не може да се прехвърлят финансови средства от едно перо в друго.

БСП ПРЕДЛОЖИ ДРАСТИЧНО НАМАЛЯВАНЕ НА ДЕПУТАТСКИТЕ ЗАПЛАТИ

"Заставаме твърдо против увеличаването на заплатите на депутати, министри,, президент, да не изреждам всички. Ще внесем предложение депутатските заплати и тези на политическия елит да се намалят с 543 лв." Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на БСП. По думите ѝ това е увеличението, натрупано през последните 2 години на този парламент.

ДЪРЖАВАТА ИСКА ИЗБЯГАЛА ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЖЕНА И ДЪЩЕРЯ Ѝ ДА СЕ ВЪРНАТ ОБРАТНО

През 1987 г. американката Бети Махтоби пише биографичната си книга "Не без дъщеря ми", в която разказва за двегодишния си ужас в Иран. Махтоби заминава там заедно със съпруга си и дъщеря им, като в последствие не ѝ е позволено да се върне в САЩ. Тя води огромна битка с ислямските закони, като накрая успява да спаси себе си и детето си, като бяга с трафиканти на хора през Турция.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ЗАРАДИ ОБСЪЖДАНИ ПРОМЕНИ ЗА БЕНЗИНА - ЩЕ ПОСТРАДАТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Недоумение пробуди у производители на биогорива и на земеделска продукция идеята за поевтиняване на горивата чрез такава промяна в режима, че да се спре влагането на биодобавка през зимния период, тъй като била двойно по-скъпа спрямо цената на самото гориво. Идеята беше лансирана от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) по време на специална среща с вицепремиера Томислав Дончев миналата седмица, на която бяха обсъждани възможности как цената на горивата да падне повече. Очаква се тя бъде част от дневния ред на тазседмичното заседание на Министерския съвет.

РУМЕН РАДЕВ НЕ МИСЛИ ДА ГОСТУВА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ

Не е планирано подобно посещение на президента. Така от прессекретариата на държавния глава отговориха на въпрос на Actualno.com дали Румен Радев ще приеме покана на Слави Трифонов да гостува в "Шоуто на Слави" тази вечер. От "Дондуков" 2 уточниха, че и през следващата седмица Радев няма да участва в предаването.

СЕВЕРИН КРАСИМИРОВ ОТИВА НА ПСИХИАТРИЧНА ЕКСПЕРТИЗА В ЛОВЕЧ

Северин Красимиров, който е обвинен в убийството на Виктория Маринова ще бъде изпратен на психиатрична експертиза в клиниката на затвора в Ловеч. Това реши днес Окръжният съд в Русе. Искането е направено от Окръжна прокуратура. Мотивът – да се изготви цялостна и пълна психиатрична експертиза на Северин за да се установи състоянието му към момента на извършване на престъплението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com