Новините: Най-важното за деня, 25 януари

5478
Новините: Най-важното за деня, 25 януари
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния 25 януари, събота.

ПРОТЕСТИРАЩИ ПЕРНИЧАНИ ПОИСКАХА ОСТАВКИТЕ НА БОРИСОВ И АВРАМОВА

Оставките на министър-председателя на България Бойко Борисов и на министъра на реионалното развитие Петя Аврамова бяха поискани от протестиращите в София жители от Перник. Хората излязоха на протест заради водната криза в града. Демонстрантите тръгнаха на шествие от площад "Александър Първи" и стигнаха до Министерски съвет. Недоволните заявиха, че ще останат до 22:00 ч. тази вечер, за да бъде изпълнено искането им.

ОСВЕН САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И КАНАДА СЪЩО НИ ПОДКРЕПИХА В БОРБАТА С РУСКИЯ ШПИОНАЖ

След изявлението на дипломатическото ведомство на САЩ у нас, посолствата на Великобритания и Канада също подкрепиха усилията на България за пресичане на „чуждите зловредни действия“. Реакцията на дипломатическите мисии на двете страни е свързана с досъдебните производства, започнати от прокуратурата, срещу двама руски дипломати, които са заподозрени за шпионаж.

РУСИЯ ЗАПЛАШИ БЪЛГАРИЯ С ОТВЕТЕН УДАР ЗАРАДИ ИЗГОНЕНИТЕ РУСКИ ДИПЛОМАТИ

Руското външно министерство счита изгонването на дипломати от София за "недружелюбна и провокативна стъпка", а също така предупреждава българските власти, че ще бъдат предприети "мерки за възмездие".

НОВО СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ РАЗЛЮЛЯ ТУРЦИЯ

Земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер удари провинция Елязъг, Турция, съобщи изследователският център “Кандили“ към университета „Мармара“, специализиран в сеизмологични проучвания.

В ХОНКОНГ СА ОТМЕНЕНИ ПУБЛИЧНИТЕ СЪБИТИЯ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

Хонконг въвежда извънредни мерки за борба с коронавируса от Китай, съобщи Кари Лам - директор на администрацията в страната. Властите отмениха публичните събития и удължиха училищните ваканции до 17.02.20 г.

ЗАПОЧНА ИЗСЛУШВАНЕТО НА ЗАЩИТАТА НА ТРЪМП В ПРОЦЕДУРАТА ПО ИМПИЙЧМЪНТ

Екипът защитници на Доналд Тръмп започна своите пледоарии в Сената на Конгреса като част от процеса на импийчмънт на американския президент. Адвокатите разполагат с 24 часа в рамките на три работни дни, за да представят позицията си. Юристите ще представят по-голямата част от своите аргументи в понеделник, 27.01.20 г.

ДАНИ КАНАЗИРЕВА: НЕ КОНСУМИРАЙТЕ РИБА ОТ Р. МАРИЦА

"Предприети са всички мерки, институциите работим съвместно, а населението да не консумира риба и да не ползва вода от реката в района на замърсяването", призова областният управител на Пловдив Дани Каназирева по повод ситуацията с откритата мъртва риба.

ФЕНОВЕТЕ НА "ЛЕВСКИ" ПОДАВАТ РЪКА НА ВАСИЛ БОЖКОВ

Не само срещата вчера не беше лека, не е лека ситуацията, в която се намира "Левски". Това е игра на нерви и нещата могат да вземат различен завой. Ние подаваме ръка на Васил Божков. Това стана ясно от думите на председателя на Националния клуб на привържениците на футболния клуб "Левски" Степан Хиндлиян в ефира на предаването "Тази събота" по bTV. Ние сме съгласни, че сме заложник на политически и икономически интереси, но "Левски" е голямата идея. Отборът в момента е стабилен и функционира нормално, подчерта Хиндлиян пред Жени Марчева.

ЕURONEWS: БОЛНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ ОСТАВЯ ПАЦИЕНТИТЕ УЯЗВИМИ

България преживява криза в здравеопазването, хиляди лекари и медицински сестри напускат за по-добре платена работа в Западна Европа. Това твърди изданието Еuronews в статия, озглавена „Болна система: Българската здравна система оставя пациентите уязвими“. Трима от всеки четирима български студенти по медицина казват, че са изкушени да напуснат. Основните дестинации са Германия, Австрия и скандинавските страни, посочва още медията.

КАКВО ПРЕЖИВЯХ В АУШВИЦ? ЗАПИСКИТЕ НА 14-ГОДИШНАТА ШАЙНДИ

Шайнди Милър-Еренвалд е родом от Унгария. Но днес живее в Израел. През пролетта на 1944 година тя е депортирана в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. Тогава Шайнди е на 14 години. Там избиват почти цялото ѝ семейство. Момичето също се намира в смъртна опасност, но въпреки това събира сили да запише преживяванията си в дневник.

ИРАН АРЕСТУВА ВИНОВНИКА ЗА САМОЛЕТНАТА КАТАСТРОФА

Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви, че иракчанинът, който е свалил самолета на „Международни авиолинии на Украйна“ близо до Техеран, е в затвора.

КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА - ПРАЗНИК НА ВЕСЕЛИЕТО, СЕМЕЙСТВОТО И БОГАТСТВОТО

Китайската нова година, известна като Празник на пролетта (или Началото), има повече от 4000-годишна история. Това е най-дългия празник в Китай и през тази година започва на 25 януари и приключва на 8 февруари. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com