Новините: Най-важното за деня, 27 февруари

2729
Новините: Най-важното за деня, 27 февруари
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 27 февруари.

ОФИЦИАЛНО: ОЧАКВАМЕ НАД 73 000 ВАКСИНИ В СЛЕДВАЩИТЕ ДВА ДНИ

52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca ще бъдат доставени утре, 28 февруари, в 8.00 часа, в „БулБио-НЦЗПБ“. В понеделник, 1 март, страната ни очаква да получи и 21 060 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech.

БАЛТОВ ОБЯВИ КОГА ЩЕ СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ “ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ“

Имунизациите в първите четири фази от ваксинационния план ще бъдат възстановени вероятно от утре, съобщи директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

ПРОФ. ГАБРОВСКИ: АНТИВАКСЪРСТВОТО Е БИЗНЕС, КОЙТО ПОДЛАГА ОБЩЕСТВОТО НА РИСК

"Гарантирана е втората доза за ваксинираната с първа, "Зелените коридори" са подсигурени, чакат се само дозите на новите ваксини". Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS проф. д-р Николай Габровски, заместник-директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

КАКВО ЗНАЧИ ЕФИКАСНОСТ НА ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУС?

Ефикасността на ваксината не показва колко процента от ваксинираните са предпазени, а колко по-нисък е рискът от заразяване при вече ваксинираните, в сравнение с неваксинираните. Затова има и контролни групи. Това обяснява на профила си във Facebook Димитър Фердинанов – студент по авиокосмическо инженерство в Бирмингам, който стана изключително популярен с видеото си в Youtube, посветено на ваксините срещу COVID-19.

АНАЛИЗ: ГЛАДЪТ ЗА ВАКСИНИ ПОСТАВЯ НА ИЗПИТАНИЕ МОРАЛА ПО СВЕТА

Ваксините срещу Covid-19 може да представляват връх на човешката изобретателност и постижения - но появата им вече поставя ново предизвикателство пред човешкия морал: как трябва да се държим по време на глобалната блъсканица за ваксини?

ЕКСПЕРТИ: ФИТНЕС ЗАЛИТЕ СА МЕСТА С ВИСОК РИСК ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ

Фитнес залите са високорискови места за предаване на COVID-19 и хората трябва да носят маски, докато са там. Това предупредиха изследователи в две статии, публикувани от американския Център за контрол и превенция на заболяванията в седмичен доклад за заболеваемостта и смъртността. За това информира "Джерусалем Пост", цитиран от БГНЕС.

ТУРЦИЯ ОТЛАГА ВРЪЩАНЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ В КЛАС

Министерството на образованието на Турция огласи нареждане, с което отлага преминаването към присъствени занятия в училище на учениците, първоначално планирано за 1 март. Нареждането е било разпратено до валийствата във всичките 81 окръга на страната, пише Дарик.

НОВИ ОГРАНИЧЕНИЯ В ГЪРЦИЯ ОТ ДНЕС

Нови ограничителни мерки са в сила в Гърция от тази сутрин до 8 март. С една седмица се удължава карантината в област Атика, където ежедневно се регистрират почти половината от общия брой заразени с коронавирус и бързо се разпространява новият щам, предаде БНТ.

ПЪРВА БЪБРЕЧНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ ЗА ГОДИНАТА

Тази нощ в столичната болница "Александровска" бе извършена първата бъбречна трансплантация за 2021 година. Донорът е мъж на 29 години от град Горна Оряховица, област В. Търново, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на хеморагичен инсулт, съобщават от болничното заведение.

БОРИСОВ В БРЕСТОВИЦА: ТУКА АКО ИМ УНИЩОЖИШ ЛОЗЯТА ТРЯБВА ДА НИ ИЗБИЯТ С КАМЪНИ (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов посети пловдивското село Брестовица. Заедно с регионалния министър Николай Нанков и областният управител Дани Каназирева той инспектира изграждането на дублиращите тръбни кладенци за питейно-битово водоснабдяване на селото.

АХЛАДОВА: ФИГУРАТА НА ПРОКУРОР, РАЗСЛЕДВАЩ ГЛАВНИЯ, Е ИСКАНЕ НА БРЮКСЕЛ

Въвеждането на тази фигура е в изпълнение на исканията на Съвета на Европа и Механизма за сътрудничество и оценка. Това обясни в студиото на БНТ правосъдния министър Десислава Ахладова, която дори заяви че има въпроси по Механизма за сътрудничество и оценка защо "не сме въвели подобна фигура, макар и екзотична за част от хората".

ПИСАТЕЛЯТ ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ С НАГРАДА ЗА ПРИНОС КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА ЛИТЕРАТУРА

Писателят Георги Господинов спечели ново европейско литературно отличие. Българският автор е носителят на наградата Usedom за 2021 г. Тя се връчва за принос към развитието на европейската литература и диалог, съобщава БНТ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com