Новините: Най-важното за деня, 30 септември

1707
Новините: Най-важното за деня, 30 септември
Снимка: Kremlin.ru

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 30 септември.

ПУТИН СИ АНЕКСИРА ЗЕМИ ОТ УКРАЙНА, НО ДИРЕКТНА ЗАПЛАХА ЗА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НЕ СЕ ЧУ

Изборът в окупираните от Русия четири украински области е вече направен. Това е тяхното неотменимо право - правото на народите на самоопределяне, което е регламентирано и в устава на ООН. Русия ще защитава този техен избор с всички средства. Това обяви руският президент Владимир Путин в Кремъл в присъствието на правителството и Държавната дума на Руската федерация.

ОТГОВОРЪТ НА ЗЕЛЕНСКИ: УКРАЙНА КАНДИДАТСТВА В НАТО ПО УСКОРЕНА ПРОЦЕДУРА (ВИДЕО)

Украйна подава заявка за членство в НАТО по ускорена процедура. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски преди минути. Обръщението му може да се проследи в профила му във Facebook.

БИВШ УКРАИНСКИ ДЕПУТАТ: НАТО РАЗПОЛАГА КОНТИНГЕНТ В ЗАПАДНА УКРАЙНА

НАТО планира да въведе подготвен контингент от силите на Алианса на територията на Западна Украйна. Това заяви бившият украински депутат Иля Кива.

АНАЛИЗ: БЕШЕ ЛИ ОПРАВДАН РИСКЪТ ОТ РАЗШИРЯВАНЕТО НА НАТО?

"Нито инч назад: Америка, Русия и излизане от безизходицата след Студената война" – това е важна и актуална книга. В нея Мери Сарот проследява трудните отношения на Русия с Европа и Съединените щати през 10-те години след падането на Берлинската стена през 1989 г. Периодът е белязан от мимолетното очарование на Русия от демокрацията и напредването на НАТО към границите на Съветския съюз. Това пише авторът и историк Джонатан Съмпшън в свой анализ за The Spectator.

ПУТИН СИ ПРИЗНА, ЧЕ ЧАСТИЧНАТА МУ МОБИЛИЗАЦИЯ НЕ Е ЧАСТИЧНА

Руският президент Владимир Путин призна, че наредената от него частична мобилизация не се изпълнява според указаните параметри. Това е основният извод в дневния доклад относно войната в Украйна на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

ОТГОВОРИТЕ: С ЯДРЕНИЯ ЕКСПЕРТ ПРОФ. Д-Р ГЕОРГИ КАСЧИЕВ И ЛЮБОМИР АЛАМАНОВ (ВИДЕО)

Темите в седмичното обзорно предаване „Отговорите със Спасиана Кирилова“: Има ли ядрена заплаха за Европа заради случващото се в Запорожката АЕЦ и в контекста на заканите на руския президент Владимир Путин, че може да използва ядрено оръжие. Разговаряме с проф. д-р Георги Касчиев, атомен физик, бивш председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели, работил в Института за изследване на риска към Виенския университет, научен ръководител за пуска на пети блок на АЕЦ "Козлодуй".

НИДЕРЛАНДИЯ Е ОТНЕЛА ЛИЦЕНЗА ЗА ДОСТАВКИ НА ГАЗ НА "ТУРСКИ ПОТОК"

Нидерландия е оттеглила лиценза за износ на газ на "Турски поток" на 17 септември. Това съобщава руският оператор на газопровода ("Южен поток Транспорт", регистрираното в Нидерландия подразделение на "Газпром"), който минава и през България, предаде Reuters.

СТРАНИТЕ ОТ ЕС ДОГОВОРИХА 3 МЕРКИ СРЕЩУ ЕНЕРГИЙНАТА КРИЗА, НО НЕ И ЦЕНОВИ ТАВАН НА ГАЗА

Министрите на енергетиката на държавите членки от ЕС одобриха първия пакет от спешни мерки в опит да намалят нарастващите сметки за електроенергия.

ИНТЕРКОНЕКТОРЪТ ПОЛУЧИ РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПРЕНОС НА ПРИРОДЕН ГАЗ

Независимият преносен оператор ICGB получи разрешение за пренос на природен газ, съобщиха от компанията изпълнител на проекта.

РЕГИОНАЛНИЯТ МИНИСТЪР: ПО ИНТЕРКОНЕКТОРА ИМА КАКВО ДА СЕ ДОВЪРШИ, НО НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМ С ДОСТАВКИТЕ НА ГАЗ

Има да се довършат определени неща по интерконектора с Гърция в областта на Стара Загора (един от пътищата по трасето, но не било страшно, защото има действащ друг път). Надявам се да бъдат довършени до началото на зимния сезон, но България няма да има проблем с нормалните доставки на газ и съоръжението да работи без никакъв проблем. В това увери служебният регионален министър арх. Иван Шишков пред БНТ.

В ПОЛУНОЩ ПРИКЛЮЧВА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ

В 24.00 ч. на 30 септември 2022 г. в България приключва предизборната кампания преди предсрочния парламентарен вот на 2 октомври. За 240 места в 48-ото Народно събрание в кампанията участваха 5 328 кандидати, от тях 1 296 са се кандидатирали в две листи, което прави общия броя на кандидатурите 6 624. 1 954 са кандидатурите на жени, а 4 670 са тези на мъжете. 

ИЗЧЕЗВАЩАТА БЪЛГАРИЯ: ОТЧАЯНИЕ, ДОКАТО МЛАДИТЕ НАПУСКАТ

Корупцията, липсата на перспектива и спиралата от политически кризи, които ще накарат българите да гласуват в неделя (2 октомври) на четвъртите си общи избори за 18 месеца, прогониха разочарованите млади хора от България. Това пише в публикуван от France24 анализ на AFP, озаглавен "Изчезващите българи: Отчаяние, докато младите напускат".

МВР: 250 СА СИГНАЛИТЕ ЗА КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ ДО МОМЕНТА, НАБЛЮДАВАТ СЕ И НОВИ СХЕМИ

В хода повсеместните полицейски операции са получени 250 сигнала, свързани с нарушаване изборните права на гражданите. По тях са образувани до вчерашния ден 50 досъдебни производства. Информацията изнесе главният секретар на МВР Петър Тодоров по време на брифинг. Той уточни, че от 19 август са проведени 97 специализирани полицейски операции на територията на цялата страна, в които са участвали и други държавни институции, сред които държавни горски стопанства, представители на НАП и БАБХ.

МЕЖДУНАРОДНО ИЗСЛЕДВАНЕ: ВСЕКИ ТРЕТИ ЗАДЪРЖАН У НАС Е БИЛ МАЛТРЕТИРАН

Нови данни от сравнително изследване в пет държави, членки на Европейския съюз, показва, че всеки трети лишен от свобода, който преди това е задържан в полицията, се оплаква от физическо малтретиране или по време на задържането, или вътре в полицейското управление. Продължилото две години изследване е проведено от Българския хелзинкски комитет (БХК), съвместно с четири други неправителствени организации от Белгия, Гърция и Румъния. Проектът е насочен към разкриване на структурни проблеми в досъдебното наказателно производство и неговото съответствие с европейското право.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com