Новините: Най-важното за деня, 5 октомври

1234
Новините: Най-важното за деня, 5 октомври
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 5 октомври.

СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО УВОЛНИ ШЕФА НА БАБХ, КОЙТО РАЗКРИ КАКВО СТАВА НА ГКПП КАПИТАН АНДРЕЕВО (ВИДЕО)

Служебното правителство е решило да уволни ръководителя на Българската агенция по храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. Това заяви служебният зам.-земеделски министър Крум Недялков. Със заповед на служебния премиер Гълъб Донев за нов ръководител изпълнителната агенция е назначен Христо Вълчанов. Той е изпълнявал длъжността зам.-изпълнителен директор от юли, 2021 година до януари, 2022 година.

УВОЛНЕНИЯТ ШЕФ НА БАБХ: НА МОЕ МЯСТО СЕ ВЪРНА ЧОВЕКЪТ, ПОДПИСАЛ С “ЕВРОЛАБ“

На мястото ми служебното правителство назначи Христо Вълчанов - човекът, който беше на тази длъжност от юли до края на 2021 година. Това е човекът, който в края на 2021 година започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата. Така уволненият от служебното правителство досегашен ръководител на БАБХ проф. Христо Даскалов коментира в личния си профил във Фейсбук освобождаването си.

"КОЛКО ГЛАСА ИМАМЕ ЗА СТЕФЧО?": АКФ РАЗКРИ НОВИ ИЗБОРНИ НАРУШЕНИЯ ОКОЛО СИНА НА КМЕТА НА СИМИТЛИ

Видео, публикувано днес от Антикорупционния фонд (АКФ), представя свидетелски разказ за протичането на изборния ден в няколко секции в община Симитли с над 90 % преференции за кандидата за народен представител от ГЕРБ-СДС Стефан Апостолов. Той стана известен със сричането си от трибуната на Народното събрание през 2018-а година, когато отново беше депутат от ГЕРБ. 

”ЛЪЖЕШ ЛИ?”: КОСТАДИН КОСТАДИНОВ ИЗРЕКЪЛ НАЙ-МНОГО ЛЪЖИ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов е изрекъл най-много лъжи по време на предизборната кампания. Това показва проучване на доброволческата платформа „Лъжеш ли“, която има за цел да изследва и обобщи изказванията на родните политици, а след това да провери доколко те отговарят на истината или са подвеждащи. Обект на проучването този път са били 18 кандидати за депутати.

КОСТАДИНОВ ОБИДИ “ДНЕВНИК“ И НЕ ПОЖЕЛА ДА ГОВОРИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКОТО БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРИЯ

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отмени пресконференцията си в БТА, заради "присъствие на жълто-кафяви отходни канали на американското посолство". Така лидерът на "Възраждане" де факто определи "Дневник" - медията имаше свой представител на събитието. "Вие не сте медии, вие сте фалшиви новини", подчерта Костадинов.

КАКВО ТРЯБВА СПЕШНО ДА СВЪРШИ ПАРЛАМЕНТЪТ, АКО ПАК ОТИВАМЕ КЪМ ИЗБОРИ?

Изборите приключиха и очертаха 48-ия парламент като силно раздробен, със сложни или дори невъзможни мнозинства. Политическата задача за съставяне на правителство може да се окаже неизпълнима, но времето, в което България най-сетне има действащо Народно събрание след двумесечната принудителна законодателна пауза, меко казано не е за изпускане, пише специализираното издание Lex.bg в свой материал.

В РАЗМИСЛИ И СТРАСТИ: ПАРТИИТЕ ОБМИСЛЯТ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА БОРИСОВ ЗА ПРЕГОВОРИ И ОЧАКВАТ ПОКАНИ

 

Политическите формации, които ще бъдат парламентарно представени, засега отказват да дадат официален отговор дали ще се отзоват на поканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за излъчване на контактни групи, които да обсъдят приоритетите на бъдещ кабинет.

СЛЕД ПЛЕВНЕЛИЕВ И СОЛОМОН ПАСИ ПОТВЪРДИ, ЧЕ ЩЕ ПОМАГА НА БОРИСОВ ДА НАПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВО

"Като ясно осъзнавам колко огромен и предизвикателен дълг е подобна функция, заявявам пред обществото и участниците в процеса, че бих им съдействал добросъвестно, безкористно и на ползу роду, доколкото моите сили и тяхната воля позволяват това". Това написа бившият външен министър Соломон Паси в профила си в Twitter в отговор на предложението на лидера на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов той и Росен Плевнелиев да са част от контактна група за преговори за съставяне на правителство.

АТАНАСОВА НЕ ОБЯСНИ ЯСНО ЗАЩО СЕГА ГЕРБ ЩЕ ТЪРСИ ПП, СЛЕД КАТО ГИ СВАЛИ ОТ ВЛАСТ

Ние не търсим подкрепа за себе си, а за това България да има едно проевропейско и антикризисно управление. Предлагаме формулата заедно с компромисите, които сме готови да направим, и очакваме другите партии. Не сме изключили никого от този разговор. Длъжни сме да направим всички възможно, за да не бъде изхвърлен вота на всички гласували български граждани. Това каза Десислава Атанасова по БНТ.

СТОТИЦИ НАРУШЕНИЯ В ЗАВОД "АРСЕНАЛ" СА ОТКРИТИ ОТ 2020 ГОДИНА ДОСЕГА

След поредния инцидент в завод "Арсенал", при който загинаха трима души, от Инспекцията по труда съобщиха, че от 2020 година досега са засечени стотици нарушения. Според информацията обаче нарушенията са били отстранени и условията за труд са били подобрени.

ПРИ ЯДРЕН АПОКАЛИПСИС: ВКЛЮЧЕТЕ РАДИОТО НА "ХОРИЗОНТ", А ТЕЛЕВИЗОРА НА "КАНАЛ 1"

За да получавате достоверна информация при ядрена авария, включете радиото на програма "Хоризонт" на Българското национално радио (БНР), а телевизора – на "Канал 1". Местното радио, радиовъзел или местен телевизионен кабелен канал, както и радиоколите на полицията също ще ви информират своевременно за по-нататъшните ви действия. Това пише в брошура, издадена от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) към МВР. Тя е специално подготвена като инструкция за ядрена защита.

УКРАИНЦИТЕ БИЯТ ВСЕ ПО-СИЛНО РУСНАЦИТЕ В ХЕРСОНСКА ОБЛАСТ, ПУТИН С НОВИ ПРОБЛЕМИ

Украинската армия продължава успешно да осъществява офанзивни операции в Херсонска област, докато настъпва в Харковска и Луганска област. Общият напредък в Херсонска област се оценява на 30 километра само за 4 октомври, като от руска окупация са освободени десетки населени места. Това сочат както данните от дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), така и тези от сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия. Има и доста информация от проруски канали, които потвърждават украинските данни.

ПУТИН ПРИСВОИ НА ХАРТИЯ И АЕЦ “ЗАПОРОЖИЕ“

Русия поема контрола над украинската АЕЦ "Запорожие". Това гласи указ на президента на Руската федерация Владимир Путин, който е публикуван на официалния сайт Kremlin.ru. Според документа, имуществото на АЕЦ-а става "руска федерална собственост", а лицензиите за работа, издадени от Украйна, важат докато Москва не издаде нови.

ГЛАС ОТ САЩ: САМО ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА ОГЪНЯ ЩЕ ГАРАНТИРА УКРАИНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ

На 21 септември руският президент Владимир Путин направи телевизионно обръщение, в което обяви анексирането на четири окупирани от Русия украински области. Той също така призова за военна мобилизация и повтори заплахата си да използва ядрени оръжия за защита на териториалната цялост на Русия. След това бившият президент Дмитрий Медведев заяви, че не вярва НАТО да отговори военно на руската ограничена ядрена ескалация в Украйна. Така започва анализ тип "гледна точка", публикуван в The National Interest*, в който се защитава гледната точка, че сегашните успехи на Украйна на бойното поле не могат да се превърнат в устойчива победа в дългосрочен план.

ДЖОРДЖ ФРИДМАН: КАКВО КАРА РУСИЯ ДА МИСЛИ, ЧЕ МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА?

 

Причината за нахлуването на Русия в Украйна беше ясна: Москва искаше стратегическа дълбочина. Нищо, което Русия е направила оттогава насам, обаче не е ясно. Военните действия претърпяха няколко обрата, но това само по себе си не е неочаквано. Обратът е част от войната и разумните командири го предвиждат и реагират на това. Това пише в анализ за "Геополитикал фючърс" политологът Джордж Фридман, цитиран от БГНЕС.

ЕС ПОСТИГНА СЪГЛАСИЕ ЗА ЦЕНОВИ ТАВАН НА РУСКИЯ ПЕТРОЛ В ОСМИЯ ПАКЕТ ОТ САНКЦИИ

 

Посланиците на страните членки на ЕС постигнаха рамково споразумение за осмия пакет от санкции срещу Русия заради войната на Владимир Путин. В него е включен и таван на цените на руския петрол, съобщиха официално от чешкото председателство на Съвета на ЕС в сряда.

ЩЕ ИМА ЛИ ОЩЕ ТОПЛИ ДНИ ИЛИ ИДВА ЗИМАТА? ВИЖТЕ ПРОГНОЗАТА ДО КРАЯ НА ОКТОМВРИ (ВИДЕО)

 

Какво да облечем? Всеки ден през есента започва с този въпрос. Задаваме го на синоптика Петър Янков в Студио Actualno, от който научаваме и прогнозата за времето през месец октомври.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com