Новините: Най-важното за деня, 8 август

2913
Новините: Най-важното за деня, 8 август
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 8 август.

ШЕФЪТ НА ЦИК: ИМА ДОСТАТЪЧНО МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ, ИЗБОРИТЕ ЩЕ СТРУВАТ 70.5 МЛН.ЛВ.

Необходимият брой машини за гласуване - 12 837 на брой, са налични и достатъчни, за да бъдат произведени изборите. Няма необходимост от доставката на нови машини за гласуване. В това увери председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова пред bTV.

АСЕН ВАСИЛЕВ: СИТУАЦИЯТА НЕ Е ТРЕВОЖНА, НЕ ЗНАМ ЗАЩО СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ ТОЛКОВА СЕ Е ПРИТЕСНИЛ

"Ситуацията не е тревожна. Беше такава, когато получихме отказ от „Газпром“ да си изпълнява доставките. За няколко часа успяхме да се организираме тогава. За мен е учудващо защо служебният кабинет толкова се е притеснил."

THE ECONOMIST: ЕВРОПА Е ПРЕД НЕИЗБЕЖНА РЕЦЕСИЯ, А БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ЕДНА ОТ НАЙ-ЗАСЕГНАТИТЕ

Рецесията в Европа през зимата на 2022-2023 г. заради енергийната криза вече е неизбежна. България ще е една от страните, които ще пострадат заради свиването на търсенето на продукцията ѝ в ЕС, както и защото изпъква като икономика с много неефективни процеси на производство, потребяващи особено много енергия - два пъти и половина над средното за Европейския съюз, а това излиза много скъпо.

САНДОВ ЗА АМ "СТРУМА": СПАСИХ ПАРИ, КОИТО ЩЯХА ДА ИДАТ ЗА ГЛОБИ

Това беше етап от процедура, дълго време убеждавах МРРБ, че това е единственото възможно действие. Явно са се превърнали в една сервилна казионна организация – как може да благодарят на АПИ, че сложили знаци и осветителни тела при Кресненското дефиле? Така бившият екоминистър Борислав Сандов се обърна към Европейския център за транспортни политики по въпроса с АМ "Струма" и маршрута ѝ през Кресненското дефиле.

КЛИМАТИЧНИЯТ ПАКЕТ НА БАЙДЪН ПРЕОДОЛЯ НАЙ-ГОЛЯМАТА ПОЛИТИЧЕСКА БАРИЕРА

Сенатът на САЩ прие дългосрочния план на Джо Байдън в областта на климата и здравеопазването, насочвайки милиарди към амбициозни цели за добиване на чиста енергия, което е трудно извоювана победа за президента преди междинните избори за Конгреса.

РЕВНОСТТА ПОМАГА НА РУЖА ИГНАТОВА ДА ИЗБЯГА НА ФБР - ЗАСЕГА (ВИДЕО)

На 01.07.2022 г. ФБР включва Ружа Игнатова в списъка на десетте най-издирвани бегълци в света. ФБР предлага награда от 100 000 долара за информация, водеща до залавянето ѝ. Името ѝ е поставено под №2 в списъка. 

1,4 ЗАГИНАЛИ ДНЕВНО НА ПЪТЯ ОТ НАЧАЛОТО НА 2022 Г. - КАКВИ МЕРКИ СА НЕОБХОДИМИ?

Пътнотранспортният травматизъм е най-голямата заплаха за живота и здравето на българските граждани от началото на 2022 г. Това показва анализ на Института за пътна безопасност.

ПЪТНИТЕ СТРОИТЕЛИ СЕ РАЗБРАХА С МРРБ: ЩЕ ПОЛУЧАТ 200 МЛН. ЛВ.

Пътните строители са се договорили с новия служебен министър на регионалното развитие Иван Шишков да бъдат изплатени възможно най-бързо средства на работещите по големите инфраструктурни обекти. Става въпрос за "Хемус" 1, 2 и 3, както и за пътя Ботевград - Видин, стана ясно от изявления след срещата на министъра с Браншова камара "Пътища".

РУСИЯ СЪЗДАВА ВОЕННА БАЗА В СЪРБИЯ

Извънредният посланик на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко разказа за създаването на руска военна база в Сърбия в интервю за SM News.

РУСКИ ВОЕНЕН ЕКСПЕРТ ПРЕДУПРЕЖДАВА: РУСИЯ МОЖЕ ДА ЗАТЪНЕ ЗДРАВО НА ФРОНТА В УКРАЙНА

В Украйна използваме в най-добрия случай тунинговани съветски танкове като Т-90. Те не могат да се противопоставят на противотанкови оръжия като комплексите Javelin например. Освен всичко друго, нашите танкове нямат активни комплекси за защита от такова оръжие, което е срамота, тъй като СССР първи измисля и произвежда такъв комплекс. Затова и питам нашето военно министерство защо се стигна дотук? Това казва в интервю за Wartranslated руският военен експерт Руслан Пухов, който директор на Центъра за анализи на стратегии и технологии, тясно е свързан с руското военно министерство и е член на експертен борд по военните въпроси към руското правителство.

УКРАИНСКИ ДАННИ: РУСКИ РЕФЕРЕНДУМ В ХЕРСОН С ВОЙНИЦИ, ЗАДАВАЩИ ВЪПРОСА "ДА" ИЛИ "НЕ"

Заради действията на украинската армия в Херсонска област и постоянното унищожение на руски оръжейни складове и командни постове с HIMARS, руснаците бързат с провеждането на псевдореферендум за присъединяване на областта към Руската федерация. В това са убедени както кметът на Мелитопол Иван Федоров, така и съветникът на администрацията на Херсонска област Серхий Клан.

ИЗПОЛЗВА ЛИ РУСИЯ НОВА РАКЕТА В УКРАЙНА ИЛИ ГОВОРИМ ЗА ПОРЕДНАТА ПРОПАГАНДА? (ВИДЕО)

В началото на юни, 2022 година Русия публикува видео от камера в топлинна глава за самонасочване (GOS) на ракета, която удря ниска селскостопанска сграда - според информацията в Украйна. Последваха други подобни кадри. Няколко дни по-късно руските информационни агенции цитираха "компетентни източници", като казаха, че са показали новата противотанкова ракета LMUR в действие. Истината обаче е малко по-сложна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com