Ново проучване показа какво е направил астероидът, избил динозаврите

7252
Ново проучване показа какво е направил астероидът, избил динозаврите
Снимка: Thinkstock

Ново проучване, ръководено от учени от Тексаския университет в Остин, подкрепя теорията, че гигантски астероид е ударил планетата преди 66 милиона години, унищожавайки динозаврите и около 75% от живота на Земята по това време. Изучавайки как събитието бързо е променило климата на Земята, остават някои изводи и за нас, заяви водещ изследовател пред руската медия "Спутник".

Д-р Шон Гулик, изследователски професор в UT-Austin, специалист по ролята на катастрофите в геоложките проучвания и автор на новото изследване, даде интервю пред радио Спутник, за да обсъди как резултатите от изследванията потвърждават влиянието на едно събитие в историята и може да има последващо въздействие върху еволюцията на живота, предаде БГНЕС.

Учени с пробив за лекарство срещу ХИВ

Многонационален екип от учени твърди, че е открил клас съединения, които разграждат молекулите на вируса на ХИВ и ги правят неактивни....

В проучването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences изследователите изследвали скали в астероидния кратер Chicxulub под полуостров Yucatán в Мексико. Кратерът се е образувал, когато голям астероид, известен като Chicxulub, се блъска в Земята преди милиони години. Смята се, че катастрофалното събитие е предизвикало пожари и цунами.

„Като част от Международната програма за изследване на океана, по принцип получихме финансиране да използваме нещо, наречено асансьорна лодка, която се издига над водата, в случая на около 45 или 50 фута над водата, и поставихме минни платформи на тази лодка и я използваха за пробиване в утайките, които са на дъното на кратера Chicxulub в Юкатан ”, казва Гулик.

„Пробихме около 500 метра, преди да започнем да събираме проби на около 10 фута…Достигнахме до слой на около 50 милиона години, които се оказаха един ден в историята на Земята. В дъното на тази купчина скали открихме стопени скали, които днес изглеждат като стъкло, което би се образувало близо до момента, когато астероидът се е сблъскал със Земята. Над тях има счупени разтопени скали, които според нас са, когато океаните са започнали да връщат обратно в новосформирания кратер“, разказа още той.

„Прогнозите за това колко време е отнело водата да се върне отново са около 30 минути. И когато тази вода се е върнала обратно и е връхлетяла тези скали - тя наистина е избухнала.”

Кучетата помагат за здраво сърце

Собствениците на кучета страдат по-рядко от сърдечно-съдови заболявания, пише РИА Новости. Доклад, публикуван на сайта MedicalXpress, с...

Констатациите потвърждават, че астероидът е предизвикал цунами, което е причинило избухване на скали и прах, за да запълни кратера.

„Това, което имаме, е пример, при който едно събитие изцяло променя хода на еволюцията на Земята. Имаме астероид, който удря област, която освобождава много въглероден диоксид и особено много сяра от удара. Изпарението се е издигнало в горната атмосфера и тази сяра се е комбинирала с водата е образувала сулфатни аерозоли... и това е довело до глобално охлаждане, което веднага след пожарите е било краят на динозаврите.”, обясни Гулик.

Докато зоната около ударния кратер е пълна със съдържащи сяра скали, в сърцевината, взета от кратера, всъщност не е открита сяра, което подкрепя хипотезата, че астероидният удар е причинил изпаряването на съдържащите сяра минерали в мястото на удара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно