Новото белгийско правителство встъпи в длъжност

18812
Новото белгийско правителство встъпи в длъжност
Снимка: Getty Images/Guliver

 

Новото белгийско правителство, начело с водача на франкофонските либерали Шарл Мишел, встъпи днес в длъжност. Това се случи, след като новият кабинет положи клетва пред крал Филип.

Той е резултат от коалиция между три фламандски партии, сред които националистите от Новофламанския алианс (N-VA ) и една франкофонска – Либералната партия. От четвърт век социалистите не влизат в правителството, припомня БГНЕС.

Белгия вече има правителство

Белгия ще има в рамките на следващите няколко дни ново, определяно като дясноцентристко, правителство. Политици от четири партии постиг...

Четири партии постигнаха съгласие четири месеца след парламентарните избори на 25 май, като се споразумяха по важни икономически и социални реформи, сред които повишаване на възрастта за пенсиониране от 65 г. както е сега, на 66 от 2025 г., а след това на 67 през 2030 г.

Националистите от N-VA, които бяха победители на изборите с 33% от гласовете във Фландрия, получиха важните постове в кабинета – министър на вътрешните работи, на отбраната, на публичната администрация, на финансите и секретариата по миграцията.

Франкофоните от Реформаторското движение пък имат освен премиерския пост и министерството на външните работи (Дидие Рейндерс).

Белгийският печат отбелязва, че в 18-членното ново правителство има едва четири жени и че освен това то не отразява многообразието на Белгия, тъй като в него няма представител на малцинствата.

И в Белгия са били предотвратени терористични актове

През последните няколко месеца специалните служби на Белгия да предотвратили серия терористични актове. Атентатите са били подготвяни о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа