НА ЖИВОВойната в Украйна

НПО агитира да не се гласува, за да бъде заменена "фасадната" с истинска демокрация

3225

Да не се гласува на изборите, като знак, че трябва да има нов обществен договор, за свикване на Велико народно събрание (ВНС) чрез 100% мажоритарен вот, за изработване на нова конституция и замяна на "фасадната" демокрация с истинска настояват от клуб "Политическа академия". Това обявиха на пресконференция в БТА представителите на клуба и обясниха, че не се борят за власт, не агитират, нито за себе си, нито за която и да е партия, но са ангажирани с бъдещето на народа и държавата и затова призовават да не се гласува.

"Говорим за осъзнат избор да не се гласува, не за пасивност", уточни Цветан Гайд. "Всички партии са от едно котило. Независимо от тяхната яростна реторика един срещу друг, винаги след избори се спогаждат и то на безпринципна основа и после се оправдават за неизпълнените си обещания с коалиционните партньори", каза той.

Представителите на клуба са убедени, че политическата криза в страната е от системен характер, т.е. криза в самата политическа система и като доказателство посочиха спадащата избирателна активност. "Отказът на българските граждани от участие в изборите за народни представители от съществуващите партии, разкрива подмяната на същността и характера на представителната демокрация, т.е. властта на суверена – българският народ, е подменена от нейната имитация – фасадната демокрация", заяви Роман Кисьов от клуба. По думите му, днес народното доверие в управляващите е напълно разрушено и заменено с политическото шоу на медиен популизъм, корпоративен вот, фалшификации и купени изборни гласове. "Днес партиите са място не на гражданско представителство, а на корупционни схеми, кариеризъм и социален инженеринг за налагане на социални и икономически модели във вреда на българските граждани и българските държавни интереси", добави той.

Според клуба, системните партии са инженирани с външна намеса чрез чуждестранни НПО и агенции и или представляват частните интереси на местни олигарси или стари агентурни мрежи, което поставя пред обществото дебат за все по-избледняващата легитимност на законодателната власт. 

Задълбочаването на политическата, икономическа и социална криза води и към реалната опасност от институционална криза, предупреждават от клуба и подчертават необходимостта от нов обществен договор, за което е необходимо свикване на ВНС, чрез 100% мажоритарен вот и изработване на нова конституция.

За да се сложи край на партийния кариеризъм, корупционен клиентелизъм и партийните агитки, е необходимо да има пряка отговорност пред избирателите, категорични са от клуба. 

"Над 60% на последните избори избраха да не дадат своя глас", изтъкна Натанаил Георгиев и добави, че очаква сега негласуващите да са още повече. "Това означава, че има оттегляне на българския народ от обществения договор, а когато няма обществен договор, той не е легитимен, оттам и властта също не би трябвало да бъде легитимна", подчерта той.

"Агитираме да има протестен невот, негласуване, за да има ясен знак към всички институции, че има огромен проблем в доверието между народа и управляващите, има огромна пропаст, която не може с надлъгване на политическия пазар да накара хората да гласуват за някого", каза още той.

От клуба идентифицират партокрацията - партиите, като проблем в политическата система и защитават необходимостта от мажоритарна система. Тя би изместила фокуса към личностите, подчерта друг представител на клуба - Георги Георгиев. "Българите, които не гласуват, не са политически неактивни, напротив – те не вярват на партиите и не искат да си дават гласа на хора, на които не вярват", изтъкна той.

Клуб Политическа Академия обсъжда важни обществени и политически въпроси на среща в Бургас

Клуб Политическа Академия организира събрание-среща с българските граждани относно фундаментални въпроси за гражданското представителст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Борисов: Основен приоритет са...
И Йотова разкритикува решението...
Борисов каза какво правителство...
Зарков предупреди Рюте да внимава...
Нинова нарече "незаслужено и...
Лорер: Хартиената бюлетина ни...
Росен Христов: Целта на правителството...
ГЕРБ все още се надяват да получат...
Джамбазки нарече спирането ни...
Демерджиев за блокирането ни...
Радев след блокирането ни за Шенген:...
Кирил Петков: България заслужава...

Последни новини