НА ЖИВОВойната в Украйна

НСИ: Над 500 000 български граждани не са се преброили официално през 2021 г.

1544

Над половин милион граждани на България – или 9,2% от населението на страната – не са се преброили официално през 2021 г. Това показват данните на Националния статистически институт, който проведе преброяването през изминалата година.

Това, че повече от 500 000 българи не са се включили в статистиката, не означава, че те не попадат в данните за населението, съобщават от НСИ. Те са включени в държавните регистри.

Точният брой на тези, които не са се отчели, не е определен. Смята се, че те са между 573,9 хиляди и 631 хиляди души. Най-голям дял от тях са хората до 19 години. Сред тези, които не са се преброили, повечето са мъже, отколкото жени. Преобладават непреброените в градовете спрямо тези в селата.

Има и хора, които са объркали къде живеят. Неправилно преброените по обичайно местоживеене са между 1,7% и 2,2%.

Преобладават неправилно отнесените по обичайно местоживеене лица във възрастовата група 20 - 39 години (2,5% от проверените). Следват лицата на възраст 0 - 19 години (2,2%). Относителният дял на този показател при мъжете (1,8%) е малко по-висок, отколкото при жените (1,6%). Неправилно е определено обичайното местоживеене на 2,1% от живеещите в градовете и 0,9% от живеещите в селата.

Резултатите от контролното изследване показват, че неправилно отнасяне по обичайно местоживеене са допуснали предимно самопреброилите се по електронен път лица – 3,1%, в сравнение с преброените от преброител – 1,4%.

Интересното е, че са установени 99 случая – или 1,9% от проверените – на неправилно отбелязване на юридическото семейно положение и 60 случая – 1,1%, на фактическото семейно положение.

Контролното изследване за пълнотата на обхвата при преброяването на населението към 7 септември 2021 г. обхваща 7210 жилища и 19 306 души. Основната цел на това изследване е да се оцени размерът на допуснатите грешки при обхвата на населението общо за страната чрез установяване на относителния дял на непреброените (пропуснатите) лица и да се оцени размерът на допуснатите грешки при отнасяне на лицата по принципа на „обичайното местоживеене“, съобщават от НСИ.

НСИ: Българите са 85% от населението, но са най-засегнатата от застаряване етническа група

84,6% от отговорилите на въпроса за етническа принадлежност по време на преброяването на населението са част от българската етническа г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Ето при какви условия родителите...
Прогноза за времето - 30 януари...
Най-важното за деня, 29 януари...
Седмична прогноза за времето...
Нено Димов: В ареста имах изобилие...
Откриха невредим 20-годишния...
Сийка Милева: Употребили алкохол...
НСИ: Близо 800 000 българи са в...
Критики срещу министър Минеков...
Авиоотряд 28: До края на 2023 трябва...
КЗП не е разгледала клаузата,...
Прогноза за времето - 29 януари...

Последни новини