НА ЖИВОВойната в Украйна

Обявиха присъдата на руски опозиционер по дело за дискредитиране на руската армия

1558

Руският опозиционер Иля Яшин е осъден на 8,6 години затвор. Той бе обвинен в разпространение на "фейкове" за руската армия с мотив "политическа ненавист". Повод за делото е видеоматериал на Яшин, посветен на убийството на мирни жители в Буча. Държавният обвинител поиска присъда от 9 години за Яшин, както и забрана да ползва интернет в продължение на 4 години след излежаването на присъдата. В края на заседанието на 7 декември Яшин направи изявление, в което се обърна към президента на Русия Владимир Путин. В него Яшин посочи, че Путин воюва не само с украинците, но и със съотечествениците си. Пълния текст на изявлението му може да видите в ТАЗИ СТАТИЯ. 

Яшин не се призна за виновен и заяви, че в стрийма си е показал позицията на Украйна относно убийствата в Буча, позицията на министерството на отбраната на Русия и съобщения на независими журналисти.

"Промените са близо и скоро ни предстои сериозна работа по възстановяването на справедливостта и хуманизма в страната", каза Яшин след произнасянето на присъдата. 

След началото на войната Яшин открито зае антивоенна позиция и отказа да напусне страната, припомня Медуза.ио. 

По-рано заради "фалшиви новини" за руската армия беше осъден московския общински депутат Алексей Горинов, след като призова войната да бъде спряна и руските войски изтеглени от Украйна. Горинов получи присъда от 7 години.

Иля Яшин е роден през 1983 г. в Москва - руски политически и обществен деятел, политически затворник. Бивш председател на Съвета на депутатите на общинския окръг Красноселски. Става известен като един от лидерите на движение "Отбрана" и "Молодежное Яблоко", благодарение на участието си в многобройни митинги и протестни акции. От 2006 е член на федералното бюро на партия "Яблоко", а след 2 години е изключен заради членството си в "Солидарност". Според Яшин изключването му се дължи на тясното му сътрудничество и общуване с Борис Немцов. От 2010 година участва в движението "Партия на народната свобода "За Русия без корупция". На 12 2022 г. юли срещу Яшин е образувано дело по подозрение за разпространение на невярна информация за руската армия. На 22 юли е вписан в списъка на "чуждестранните агенти."

Гласът на силната Русия към Путин: Вие воювате не само с украинците, но и със своите съотечественици

Гласът на силната Русия към Путин: Вие воювате не само с украинците, но и със своите съотечественици

На 5 декември съдът в Москва проведе заседание по делото на опозиционния политик Иля Яшин*, когото обвиняват в разпространение на "фейк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 31.01....
За втори път: Конституционният...
Еманюел Макрон не изключва възможността...
Жертва на изнасилване записа...
УНИКАЛНО ВИДЕО: Американци се...
Предлагат 5 милиона рубли на първия...
Информация от Русия: Москва е...
Арестуваха мъж, нападнал с нож...
Тактиката ни да мрем като мухи...
Кадиров: Ще мина през цяла Европа...
В Русия арестуваха семейство...
Украински пилот, убил 600 руски...

Последни новини