Оборотите на търговците се свиват за първи път от август миналата година

5116
Оборотите на търговците се свиват за първи път от август миналата година
Снимка: iStock/Guliver

Оборотите на търговците на дребно у нас се свиват с 0.8% през април спрямо предходния месец март, сочат предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт. Това е първото понижение на месечна база от август миналата година, когато оборотът в търговията на дребно намаля с 1.4% спрямо предходния месец юли.

На годишна база се наблюдава забавяне в темпа на растеж. Оборотите на търговците нарастват с 5.7% през април спрямо същия месец на миналата 2021 година. Това е сериозно забавяне в растежа, тъй като през предходния месец март, годишното увеличение бе достигнало 9.6%.

Оборотите на търговците отново изостават от инфлацията

Оборотът в търговията на дребно у нас нараства с 9.6% на годишна база през месец март, сочат предварителните сезонно изгладени данни на...

Всичко това се случва въпреки скока в цените на стоки и услуги, което подсказва спад в потреблението. За сравнение, месечната инфлация през април достига 2.5%, докато годишната отчита ускорение до 14.4%, сочат данните на НСИ. Казано с други думи, оборотите на търговците нарастват осезаемо по-бавно от инфлацията.

Поскъпването на храните е една от причините за свиването в потреблението, тъй като се отчита намаление в оборотите именно в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия. Понижението е както на месечна , така и на годишна база. Оборотът в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия се свиват с 0.5% на месечна база през април и с 2.1% спрямо същия месец на миналата година.

Месечни изменения

През април 2022 г. се наблюдава намаление на оборота спрямо предходен месец в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0.5%), докато в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетено увеличение съответно (с 1.2%) и (с 0.3%).

По-съществено нарастване на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетено в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия с 3.4%, а понижение в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - със 7.0%.

Годишни изменения

Спад на потреблението в ЕС на фона на високата инфлация

Високите цени на стоки и услуги в Европейския съюз се отразиха негативно на потреблението. Оборотите в търговията на дребно намаляват с...

През април 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 10.0%), и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 9.7%). Намаление е отчетено в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2.1%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, ръст е регистриран при всички групи: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 27.7%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 15.2%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 10.6%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 6.1%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 5.1% и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5.0%.

Още: България в топ 5 по най-висока инфлация в ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com