НА ЖИВОВойната в Украйна

Обрат: Избирателен район "Чужбина" ще има най-рано през 2025 година

1924

Ще има избирателен район "Чужбина", но той ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Това приеха на второ четене депутатите, след като приеха предложението на Радомир Чолаков от ГЕРБ. Решението бе гласувано със 114 гласа "за", 72 "против" и 3-ма "въздържали се".

Шефът на правната комисия направи предложението директно в пленарната зала. Първоначално ГЕРБ предлагаха изобщо отпадането на район "Чужбина" поради невъзможност да бъде организиран той, но след намесата на Бойко Борисов районът се запази. Той обаче трябва да влезе в сила още от следващите избори, затова Чолаков предложи отлагането му, докато се изработи методика за създаването му. Това обаче скара отново депутатите.

„Недопустимо се ограничават правата на българите в чужбина“, реагира Настимир Ананиев от ПП. „Защо не се обсъди това предварително, може би ще се удължава вовеки веков“, допълни колегата му Стою Стоев и обяви, че коалиционният съвет ГЕРБ-ДПС-БСП е взел това решение. „Няма коалиционен съвет, и аз за първи път го чувам“, увери го председателстващият Йордан Цонев от ДПС.

Докато няма конкретни предложения как се райониране и структулира този район, няма как да се вземе решение той да съществува, защити предложението Тома Биков от ГЕРБ. Длъжен бях да направя това предложение, защото, приемайки така ангро да има район "Чужбина", има 2 варианта: или ЦИК не може да приложи закона, или ако използва съществуващата методика, район "Чужбина" ще е 52 мандата, обясни Чолаков. И допълни, че няма как този район да е с 4 мандата, както си го представят някои. „Явно има политически сили, които искат да взривят страната. Искате ли г-н Василев да взривим страната“, попита Чолаков. „Текстът е мъртъв, ако няма регламент и срок“, обясни защо допуска за гласуване този текст председателстващият Йордан Цонев.

„Вие излъгахте българите в чужбина - уж върнахте района, сега го отлагате. Решете веднъж завинаги какво ви е мнението за българите в чужбина“, скочи Настимир Ананиев от ПП. „Нали предложихме да се промени съставът на ЦИК, щяха да влязат наши представители и да дадат работещо предложение“, припомни той.

„Спекулирате твърде евтино“, контрира го шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя разказа, че са имали късно снощи кратък разговор с представители на ПП и ДБ, в който се уточнили, че район "Чужбина" се нуждае от детайлен анализ и не може адхок да се промени. Затова се разбрали да се избере контактна група, която да започне работа по изготвяне на методиката. „Ако не се промени срокът, той влиза задължително сега, а няма готовност да се приложи“, обясни Атанасова.

Друга ключова промяна предвижда видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане да има след обявяване на края на изборния ден в секционните избирателни комисии при преброяването на гласовете и съставянето на протокола. Изключение ще правят подвижните секции, избирателните секции в лечебни заведения, домовете за стари хора и другите специализирани институции. Парламентът прие и кабините за гласуване се заменят с паравани. Става въпрос за така наречените „тъмни стаички“ по време на изборите.

Депутатите също така върнаха хартиената бюлетина, като решиха да се броят само разпечатките от машините за гласуване и бюлетините, след което гласовете да се сумират и да се нанасят в протоколите. Вчера те оставиха и възможността кандидатите да могат да се явяват в два различни избирателни района, след което при успешен вот сами да решават откъде искат да влязат в парламента. По-рано партиите решиха и да имат достъп до кода на машините. За това предложение гласуваха всички парламентарни групи. Възможността е за всички партии, преминали бариерата от 4% за влизане в Народното събрание на последните избори. Партиите ще имат достъп до кода до десет дни преди изборния ден.

Мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението в изборното законодателство да се увеличи съставът на ЦИК от 15 на 25 членове. Не бе приета и възможността да бъде променян по време на мандата и да отразява разпределението след последните парламентарни избори. Против предложението бяха ГЕРБ, ДПС, БСП и „Демократична България“. 

Милен Матеев, ПП: Хартиената коалиция ни тласка към избори по нейните правила, без да сме подготвени за зимата (ВИДЕО)

Партиите (ГЕРБ, ДПС и БСП) ни тласкат към избори по техните правила, без да сме подготвени за зимата, без бюджет, без промени в законит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

ДСБ: Служебните правителства...
Радев: България осъжда смъртоносното...
Петков в отговор на Борисов за...
Министър Шишков сподели каква...
Румен Петков: 1/3 от купените...
Започва ли голямото обединение...
Борисов: Кирил, Асен и Христо...
Бойко Борисов призова Северна...
Пеканов: ЕК търси начин да предоговори...
Демерджиев - на работно посещение...
Проф. Огнян Герджиков за 48-ото...
Десислава Атанасова: Само ГЕРБ...

Последни новини