Община Ловеч се обяви против готвените от МЗ промени в местната болница

5231
Община Ловеч се обяви против готвените от МЗ промени в местната болница
Снимка: Община Ловеч

Община Ловеч изпрати до министър Стойчо Кацаров позиция за проблемите на болницата

Община Ловеч изпрати до д-р Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването, своята позиция за проблемите с управлението на МБАЛ “Проф. д-р П. Стоянов” АД, Ловеч. Документът е по повод насроченото за 22.11.2021 г. редовно Общо събрание на акционерите на МБАЛ “Проф. д-р П. Стоянов” АД. Припомняме, че Община Ловеч е миноритарен собственик в държавната болница с 10.74%.

Заети са всички легла за COVID пациенти в интензивното отделениe на болницата в Ловеч

Всички легла за пациенти с коронавирус в интензивното отделение на МБАЛ "Д-р Параскев Стоянов" в Ловеч са заети, а областта върви към т...

Публикуваме пълния текст на позицията:

„Уважаеми господин Министър,

Предвид огромната ни загриженост за общественото здраве и продължаващата пандемия, ръководството на Община Ловеч проведе серия от разговори и следи с чувство на отговорност и съпричастност положението в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД, Ловеч. Тези работни срещи се активизираха след отправената до нас покана на 12.10 т.г. за участие в работата на Общото събрание на дружеството.

В тази връзка изразяваме нашата тревога от продължаващата липса на конструктивен диалог с Министерството на здравеопазването и липсата на подкрепа в тази остра криза за медицински специалисти. Това става въпреки нашите писма и изрично желание за разговор от 09.06.2021 г. и за последващо от 27.10.2021 г.

Държим да отбележим, че досега в здравното министерство са се сменили много екипи, но ние винаги сме намирали начин да водим диалог. За първи път обаче констатираме липса на чуваемост и нежелание за размяна на идеи и мнения. След държавата, която е принципал, Община Ловеч е най-големият акционер в акционерното дружество. Затова и считаме за неприемлив подхода на МЗ.

Ловешки площад ще носи името на поп Кръстьо

Общинският съвет в Ловеч реши площадът пред художествената галерия в стария квартал „Вароша“, където Васил Левски създава п...

Поставихме многократно проблема за увеличаване дела на Община Ловеч в капитала на дружеството със стойността на направените от нас инвестиции. Въпреки нашите писма и поставянето на въпроса от кмета на общината на Общо събрание на дружеството, промяна няма.

Извършихте административни и кадрови промени в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД, Ловеч, и в РЗИ-Ловеч, които са с минимален персонал и въпреки това се справят с всички предизвикателства на пандемията. Това стана тихомълком. За промените научихме от медиите. Така изтеглихте д-р Атанас Атанасов на работа в София, както и пенсионирахте д-р Анета Винева. Резките промени в мениджмънта досега не са довели нито до подобряване на ситуацията, нито дават надежда за това. Спешните случаи със здравно неосигурените болни, които не могат да бъдат върнати, се увеличават. Всекидневни проблеми има с това да се плаща за електричество, за кислород и други консумативи.

Един от главните приоритети за Община Ловеч е общественото здраве. Задаваме въпросите си от човешка, от морална гледна точка – с какви медицински специалисти ще подкрепите болницата? Става дума за спасяване на човешки животи.

Научаваме, че за предстоящото Общо събрание на акционерите на 22.11.2021 г., сред предложените лица за нов Съвет на директорите няма медицински специалисти. Завеждащи отделения в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД обаче считат, че медицинските въпроси трябва да се дискутират с медицинско лице. Един икономист може да изпълнява своите задължения, но медицинските проблеми са специфични. Лекарите питат: Как един такъв човек ще уговаря превеждането на един болен в друга болница, като той няма представа от медицина?

Уважаеми г-н Министър,

Община Ловеч е отличена като утвърдена културно-историческа дестинация

Община Ловеч бе удостоена с отличие в категорията „Утвърдена културно-историческа дестинация за 2021 г.“ по време на тържес...

Ние знаем много добре, че имате юридическото право да правите кадрови промени, но намираме за неоправдано и в дисонанс с разбирането ни за партньорство между държавата и местната власт игнорирането ни като страна. Още повече, че представляваме хората и носим морална отговорност към нашето население. Считаме, че Вие също трябва да носите тази отговорност. Считаме за несправедливо тежестта на общественото недоволство, породено от неудачни решения на принципала-държавата, за които ние нямаме никаква вина, да се поема от общината. Затова представителят на Община Ловеч в Общото събрание на Дружеството няма да подкрепи предложения от Вас Съвет на директорите.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Направил им забележка: В Ловешко ученици нападнаха възрастен мъж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч