НА ЖИВОВойната в Украйна

Община Самоков предоставя 11 стипендии за медицинските сестри

829

11 стипендии за медицински сестри предоставя Община Самоков през тази учебна година. Те бяха отпуснати с решение на ОбС като целта е да се обезпечи здравното заведение в Самоков с така необходимите кадри от медицински сестри. Стипендиите се отпускат на студенти с професионална квалификация „Здравни грижи”, като условието за получаването им е обучаващите се за медицински сестри да стажуват в МБАЛ – Самоков, а след завършването си да работят в здравното заведение поне още пет години. Благодарение на активната работа на ръководството на МБАЛ – Самоков и с подкрепата на Община Самоков, към днешна дата в болницата в Самоков работят 15 учащи медицински специалисти, а 5 от завършилите са със сключен трудов договор. Отделно през летния сезон, допълнителен брой учащи за медицински сестри са провели летния си стаж в болницата.

Болницата в Самоков e акредитирана база за обучение за лекари- специализанти и медицински специалисти. Към момента в МБАЛ-Самоков има трима специализанти – двама в Хирургично отделение и един във Вътрешно. Трима млади лекари са в подготовка за зачисляване на специализация. Болницата поема всички разноски по обучението им.

Кадровото обезпечаване на здравните заведения в страната ни е едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени болниците. Ето защо активната политика в тази насока е много важна и МБАЛ-Самоков е един от добрите примери.

Освен кадровото обезпечаване, сериозни инвестиции през последните години бяха направени в базата и в медицинска апаратура. Ежегодно Община Самоков отпуска по 100 хил. лв. за закупуване на апаратура. През 2022 г. МБАЛ – Самоков е закупила апаратура за 200 хил. лв. и със собствени средства. Направени бяха основни ремонти на отделенията по кардиология, физиотерапия, нервни болести и хемодиализа със средства на Община Самоков и Общинското строително предприятие. По проект „Красива България” се ремонтираха Хирургията и Детско отделение, със средства по европейска програма бяха обновени Операционния блок, ОАРИЛ и Родилна зала. За последните 10 години над 5 млн. л.в са инвестирани в техника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от София

В Елин Пелин се проведе концерт...
Вижте къде на 04.02.2023 г. ще...
Напредва ремонтът на общежитието...
Унгарският посланик посети Костинброд...
СОС иска обяснения от Трайчо Трайков...
Прокуратурата и СДВР се заемат...
Вижте къде на 03.02.2023 г. ще...
Стартира изпълнението на проекта...
Георги Георгиев: Вече чистим...
Ето как децата ще пътуват безплатно...
Ученици направиха дарение за...
Ето как отбелязаха Трифоновден...

Последни новини