Община Стара Загора готова за зимния сезон

1660
Община Стара Загора готова за зимния сезон
Снимка: Община Стара Загора

Основна грижа в подготовката на Община Стара Загора за работа през зимния сезон на 2019/2020 г. е поддържането на проходимостта на пътната мрежа и своевременно провеждане на аварийно-спасителни работи при снеговалежи, силни ветрове, съпроводени с образуване на снегонавявания и оптимално използване възможностите на наличната техника и човешки ресурси.

Вече е сформиране Щаб за изпълнение на актуализирания общински план за защита при бедствия и е разработен оперативен план за зимно поддържане на пътната мрежа от IV клас и на уличната пътна мрежа в населените места на територията на общината. С цел подобряване на координацията при настъпване на опасни метеорологични явления заседание на щаба ще се проведе на 28 ноември. 

Тази година зимното поддържане и снегопочистването на уличната пътна мрежа в Стара Загора през зимния период ще се извършва от  ДЗЗД „Грийн партнърс“ - БКС, а за пътна мрежа от IV клас ще отговаря „Трейс - Пътно строителство“ АД. Предстои технически преглед на специализираната техника за зимна поддръжка на пътищата в града и извън него, ще се извършват и периодични контролни прегледи. От 1 декември се въвежда денонощно дежурство на специализираните машини заради спецификата на географското разположение на община Стара Загора, релефа и сравнително благоприятните климатични характеристики. 

Осигурено е надеждното функциониране на системата за проследяване - GPS, която  позволява в реално време да се следи работата на всяка машина и да се вземат своевременни управленски решения и реакция за снижаване на негативните фактори на зимната обстановка. 

Снегопочистването на пешеходните зони в Стара Загора е разпределено между общинската администрация и ДЗЗД „Грийн партнърс“ - БКС. В малките населени места улиците ще се почистват от наличната техника в съответното населено място. Ако няма подходящи специализирани машини, снега до автобусните спирки ще се отстранява от „Трейс - Пътно строителство“ АД.

При снеговалежи и заледявания мерки за проходимостта на вътрешните пътища на територията на предприятията са отговорност на търговските дружества, включително и на тези с общинско участие, напомнят от общинската администрация. За отстраняването на снежната покривка при навявания и заледявания се грижат собствениците и ползвателите на търговски обекти, управители на търговски дружества, учебни заведения, сгради за обществено обслужване и управителите на етажни собствености. 

Гражданите да се движат по тротоарите с повишено внимание за наличие на ледени висулки от жилищни и обществени сгради, призовават от община Стара Загора. От там предупреждават, че горими предмети и отпадъци от печки задължително се изхвърлят в специални съдове, поставени в близост до тези за твърди битови отпадъци.

При констатиране на заплахи за здравето и живота на хората незабавно да се предава информация на националния телефон за спешни повиквания -112. Информация за обстановката може да се подава до оперативния дежурен на община Стара Загора и звено „Градска мобилност“ на следните телефони:  042/250-005; 042/614-613; 0885/901 212; 042/614-821; 0884/ 708 667, както и към Горещия телефон за сигнали 0800 157 37.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора