НА ЖИВОВойната в Украйна

Община Стара Загора закупи апарат за очен скрининг на деца

1002

Немски апарат за очен скрининг при деца „PlusОptiх“ ще бъде в подкрепа на превенцията на детското очно здраве. Той бе закупен от Община Стара Загора и предстои да бъде използван в детски ясли и градини. Ще бъде изготвен график за прегледите на старозагорските малчугани. За работата с него не се изискват специални медицински познания.

Целта на скрининга, който се извършва с машината, е да се улесни превенцията в ранна възраст и да се осигури възможност за извършване на профилактика и ранна диагностика на евентуални проблеми. Въпреки относително високото ниво на информираност сред родителите по проблема, те недооценяват значението на профилактичните мерки.

Скрининговите резултати не са диагноза, но те дават основание за по-нататъшно изследване и проследяване от офталмолог – специалист, а при необходимост и съответното лечение. Според данните, над 80% от откритите в ранната детска възраст очни заболявания са лечими. 

Апаратът вече бе презентиран в старозагорската Детска градина №20 „Мир“ миналата година, а днес бе направено показно как да се работи с него и на други медицински специалисти от общински ясли и градини. В ползите от него се убедиха д-р Антония Тодорова, началник на отдел „Здравеопазване“ и Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“ в Община Стара Загора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Стара загора

Катастрофа затруднява движението...
Медицински център стартира безплатни...
Зам.-кметовете на Стара Загора...
Ето кой за втори път стана спортист...
Стара Загора се сдоби с модерен...
С "Мадам Бътерфлай" започва оперната...
Жители на старозагорско на протест...
Отново понасят на ръце 300-метровото...
Бум на исканията за фотоволтаични...
Финално побратимяване на гръцкия...
(18+) Жестокост, насилие и умишлено...
Изграждат модерен комплекс за...

Последни новини