Община Тетевен реновира изворна чешма

1694
Община Тетевен реновира изворна чешма
Снимка: Община Тетевен

През изминалата седмица приключи обновяването на изворна чешма „Синия пишур“ в кв. Козница. Това стана възможно след изготвяне на проект от Община Тетевен и участие в конкурса „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“. Инициативата отбеляза голям интерес, а в нея се включиха 54 общини, които предложиха 84 проекта. Петчленно жури класира 30 предложения за реновиране на естествени източници на минерална и изворна вода, сред които бе и това на Община Тетевен.

Децата в село Гложене имат нова зона за игри на открито

На 25 септември в с. Гложене бе открита новата „Зона за детски игри на открито“. Тя бе реализирана чрез дарителска кампания...

Извор „Синия пишур“ е сред най-емблематичните чешми в Тетевен, свързана с фолклора и традициите на местната общност. Водата е с много добри питейни качества и до днес е предпочитана от местните хора, туристи и гости на града. Тя се намира в непосредствена близост до кв. Козница, в сервитута на общински път LOV 3114 / ІІІ – 358 / Тетевен - м. Козница – паметник Сава Младенов/, чрез който се осъществява достъп до най-известната и посещавана туристическа дестинация на територията на общината – водопад „Скока“ и еко-пътека „Под пръските на водопада“.

Бяха извършени следните дейности във връзка с реновирането на чешмата: Почистване на стара каменна облицовка и на коритото от утайки, монтиране на нов чучур и дървено кошче. Тъй като чешмата се намира в близост до речното корито на р. Козница, беше изградена нова подпорна стена от каменна зидария, направена бетонова площадка пред самата чешма с отводняване към реката. Бяха ремонтирани съществуващите и монтирани нови пейки от двете страни на чешмата.

В благоустрояването на чешмата и почистване на прилежащия терен и подход към чешмата с доброволен труд, се включиха и служителите на общинска администрация от отдел „Хуманитарни дейности, спорт и туризъм“ и Туристически информационен център.

Кметът на Тетевен откри второто издание на "Празника на домашните сирена"

На 24 септември в село Черни Вит се проведе събитието „Празник на домашните сирена“. Това е второто му издание, което събра...

Чешмата е изградена през 1928 г. от Ахмед Османов, родом от град Анталия, Мала Азия, Павел Куманов Пеев и майстор Христо Гачов от град Тетевен. Тя и до днес е запазила оригиналния си вид. Чешмата е с постоянен дебит и се захранва от извор, бликащ от корените на стар бук.

Конкурсът „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“ бе обявен на 22 март – Световния ден на водата, и се осъществи съвместно с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Всяка община, на територията на която има чешма с минерална или изворна вода, имаше възможност да кандидатства с проект за реновирането ѝ. Инициативата е част от дългосрочната кампания на „Девин“ ЕАД „Извор на промяна 2025“, чиято цел е положителното влияние върху заобикалящата среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Направил им забележка: В Ловешко ученици нападнаха възрастен мъж

В Тетевен се проведе обучение на педагози от детските градини и училищата

Проведоха се практическа тренировка и учение на тема „Действия на общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и съставните части на ЕСС при възникване на земетресение“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч